Gevaren op de digitale snelweg

Internet is niet eng. Maar mobiel- en internetgebruik is ook niet zonder risico’s. Op deze pagina lees je alles over de gevaren op de digitale snelweg waar jij als mobiele internetgebruiker ook te maken mee kunt krijgen.

Android-gebruikers opgelet!

Op dit moment verspreidt zich een nieuwe malware voor Android toestellen. Het lijkt op een sms van een koeriersdienst maar het betreft een nep bericht! Je interesse wordt gewekt doordat het bericht zegt dat je een pakketje gaat ontvangen. Er staat een link in het bericht om de status van de zending te checken.

Deze SMS is gerelateerd aan de FluBot SMS Malware campagne. Wanneer je op de link klikt en een Android telefoon hebt, is de kans heel groot dat deze besmet raakt met malware. De enige optie om deze malware te verwijderen is door de telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Mijn advies: klik niet op de link in het bericht!

Meer info >

Spoofing of nummer spoofing is bellen met je eigen telefoon terwijl het nummer van een ander op het display van de ontvanger verschijnt. Met speciale apps is dat helaas een fluitje van een cent. Heel vervelend als je hiermee wordt geconfronteerd.

Hoe weet je dat iemand je nummer spooft?

Het kan zijn dat iemand jouw nummer heeft gebruikt. Ontvang je een oproep van een onbekend persoon die aangeeft gebeld te zijn door jouw nummer? Kijk in je belgeschiedenis, als het nummer hier niet in staat, dan kan je het slachtoffer zijn van spoofing.

Krijg ik door spoofing een hogere rekening?

Gelukkig worden er geen kosten in rekening gebracht wanneer criminelen gebruik maken van je nummer. Het is wel vervelend dat iemand zomaar jouw nummer gebruikt.

Wat moet ik doen?

Helaas kan ik je niet helpen omdat spoofing buiten het netwerk omgaat.

Als je denkt dat je het slachtoffer bent van spoofing, neem dan contact mee met de Fraudehelpdesk op www.fraudehelpdesk.nl of via 088 - 7867372.

Ik stuur je een e-mail als je een openstaande factuur hebt. Handig toch? Maar tegenwoordig sturen oplichters ook vaak e-mails die erg lijken op die van Ben. Deze vorm van internetfraude noemen we phishing. De oplichters proberen je te misleiden, zodat je geld naar ze overmaakt of persoonlijke gegevens doorgeeft.

Hieronder leg ik je uit wat je kunt doen als je een e-mail krijgt die je niet vertrouwt, en welke maatregelen ik hier zelf tegen neem.

Wat moet je vooral (niet) doen?

Heb je een bericht ontvangen, en weet je niet zeker of je het wel kunt vertrouwen? Ik geef je graag een aantal tips voor dingen die je wel en niet moet doen.

Doen

  • Controleer of het e-mailadres van de afzender eindigt op @ben.nl
  • Stuur een verdachte e-mail door naar phishing@odido.nl
  • Verwijder berichten die je niet vertrouwt direct.

Niet doen

  • Betaal nooit met bitcoins of vouchers. Hier zal ik nooit om vragen!
  • Klink niet op een link of knop in een bericht dat je niet vertrouwt.
  • Vragen 'bekenden' om geld? Bel ze dan altijd op om zeker te weten dat het om hem of haar gaat.
  • Antwoord niet op berichten die je niet vertrouwt.

Steeds vaker zie ik berichten dat mensen via WhatsApp worden opgelicht. Dit wordt spear phishing genoemd. De fraudeur doet zich voor als een bekende en vraagt om een geldbedrag voor te schieten. Dit gebeurt vaak met een vage smoes als dekmantel. Omdat het bericht van een bekende komt lijkt het betrouwbaar.

Tip: Ontvang je een bericht van iemand die zich voordoet als een bekende, en vraag diegene om geld? Bel dan altijd even met die persoon om te controleren of het echt klopt. Lukt het niet om hem of haar te pakken te krijgen? Werk dan niet mee aan het verzoek.

Meer info > 

Je bent gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland. Bel je terug of niet? 

Het advies van Ben: vooral niet doen!

De telefoon is één of twee keer over gegaan en stopt dan. Je belt terug, maar er wordt niet opgenomen... denk je. In werkelijkheid komt er wel een verbinding tot stand maar hoor je een bandje met de kiestoon, zodat het lijkt of je oproep niet beantwoord wordt. Ondertussen begint de teller aan belkosten te lopen.

Internationale criminelen verdienen veel geld aan deze vorm van fraude door de kosten die mensen ongemerkt maken. Via computers worden duizenden nummers in één keer gebeld, in de hoop dat genoeg mensen terug bellen.

De nummers waarmee Wangiri fraude wordt gepleegd zijn voornamelijk buitenlandse servicenummers uit landen buiten Europa. Deze nummers zijn vergelijkbaar met de Nederlandse 0900-nummers. De kosten van zo`n nummer worden bepaald door de eigenaar van het nummer en betaal je dus ook niet aan mij.

Meer info >