Wifi in de trein
Ben bewust 11 oktober 2022 2 min. leestijd

Wifi in de trein: hier moet je op letten

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wist je dat je in veel treinen gratis wifi hebt? Handig. Want zo kun je onderweg even je mail checken, appen of het nieuws bekijken, zonder dat je MB’s uit je bundel gebruikt. Maar waar moet je op letten? En wat kun je wel en niet doen terwijl je verbonden bent met wifi in de trein? Ik praat je bij in dit blog.

Hoe werkt wifi in de trein?

Wifi in de trein werkt simpel. Zit je in een trein die uitgerust is met (gratis) wifi? Dan zul je tussen de beschikbare wifinetwerken ‘Wifi in de trein’ zien staan. Klik hierop en je wordt doorverwezen naar een welkomstpagina. Hier kun je de algemene voorwaarden accepteren. Heb je deze geaccepteerd? Dan ben je verbonden met het wifi-netwerk van de trein.

Wifi in de trein 2022

Hoe gebruik je wifi in de trein veilig?

Wifi in de trein kan handig zijn. Het kan bijvoorbeeld van pas komen als je MB’s wilt besparen, als je zelf even geen bereik hebt, of als je buiten de EU bent. Dan kun je de MB’s uit je Sim Only abonnement namelijk niet gebruiken. Maar net zoals bij andere openbare wifi-netwerken, zijn er ook bij wifi in de trein een paar dingen waar je op moet letten. Het is namelijk mogelijk dat er op openbare wifi-netwerken ook internetcriminelen actief zijn. Het is daarom slim om een paar dingen wel of juist niet te doen via het wifi-netwerk in de trein. Ik zet ze voor je op een rij.

Vermijd het delen van bankgegevens

Log niet in op je bankieren-app en geef je bankgegevens niet door via een chat of andere app, terwijl je verbonden bent met wifi in de trein. Als er internetcriminelen op het wifi-netwerk in de trein actief zijn, kunnen ze namelijk meekijken. Wil je toch internetbankieren terwijl je onderweg bent? Schakel dan over naar je eigen mobiele netwerk.

Log niet in met je DigiD

Log niet in met je DigiD. Met je DigiD laat je namelijk zien wie je bent als je wilt inloggen bij semioverheidsinstanties, zoals de belastingdienst, je zorginstantie of je pensioenfonds. Als er pottenkijkers actief zijn, hebben ze zo meteen toegang tot al je persoonlijke informatie.  Dit wil je natuurlijk vermijden.

Bezoek alleen beveiligde websites

Als je een website bezoekt, controleer dan of de website beveiligd is. Je herkent een beveiligde website aan de URL in de adresbalk. Die begint met ‘https’. Daarnaast zie je vaak ook een icoontje van een slot, links van de URL staan. Zo weet je zeker dat de website die je bezoekt veilig is.

Welke treinen hebben wifi?

In Nederland hebben bijna alle intercity’s wifi. Sprinters hebben geen wifi, vanwege de korte afstanden die veel mensen met deze trein reizen. Veel internationale treinen zijn wel weer uitgerust met wifi. Denk aan de Thalys, Eurostar en ICE. Je herkent een trein met wifi aan het wifi-logo aan de buitenkant van het treinstel.

App image
Ik Ben
Rating starRating starRating starRating starRating star

Ben altijd en overal in controle over mijn abonnement

Download deze app hier

Geen wifi in de trein, wat nu?

Lukt het niet om te verbinden met wifi in de trein? Omdat het bijvoorbeeld te druk is. Of omdat je op jouw plek geen bereik hebt? Dan kun je overschakelen naar je eigen netwerk. Let dan wel op je internetverbruik, zodat je niet meteen door je databundel heen gaat. Je kunt je verbruik makkelijk in de gaten houden via Ik Ben en de Ben app.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Locatie delen WhatsApp: zo doe je dat

Wil je je locatie delen via WhatsApp? In dit blog leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet op je iPhone of Android telefoon. Zo weet iedereen waar je bent en wanneer je aankomt.

Hoe kun je een telefoonnummer zoeken?

Wil je weten wie je belt? In dit blog leg ik uit hoe je een telefoonnummer opzoekt.

Uitgelegd: de pincode van je simkaart wijzigen

Hoe wijzig je de pincode van je simkaart? Ik leg het je uit voor iPhone en Android telefoons.

Je Instagram account deactiveren doe je zo

Ik vertel je hoe je je Instagram account tijdelijk kunt deactiveren.

Locatie delen: hoe doe je dat?

Weten waar je vrienden zijn of je locatie delen, zodat mensen weten dat je veilig bent? Ik vertel je hoe je dat doet met je telefoon.