De hardware van je telefoon wordt aangestuurd door software die ‘besturingssysteem’ genoemd wordt. Deze software maakt het mogelijk dat al die handige dingen die je met je telefoon kunt doen zoals bellen, foto’s maken, apps gebruiken, etc etc het gewoon doen. Er zijn 3 besturingssystemen op de markt: Android, Apple (iOS) en Windows Mobile. Maar hoe weet je nu welk besturingssysteem het beste bij je past? Ik zal hieronder de grootste verschillen uitlichten zodat je makkelijker een keuze kunt maken.
Android: Meeste apps, beste aan te passen aan jouw voorkeuren
Ik begin met de meest populaire, want Android is wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem voor mobiele telefoons. Onder andere Samsung, HTC, LG en Sony toestellen draaien op Android. Android is ontwikkeld door Google, en dat bedrijf heeft zoeken in zijn genen zitten. Dat merk je bijvoorbeeld doordat je in een veld maar een paar letters hoeft in te vullen en Android vult het al voor je in of geeft je suggesties waardoor je sneller klaar bent.
Doordat Android het meest gebruikte besturingssysteem is, heeft Android ook het grootste app aanbod. Hierin speelt ook mee dat Android Open Source is. Dat betekent dat iedere ontwikkelaar zijn apps mag aanbieden in de playstore terwijl bij Apple een app goedgekeurd moet zijn door Apple voordat deze beschikbaar is.
Handig bij Android is dat je het startscherm kunt personaliseren door widgets te plaatsen waarmee je bijvoorbeeld met één druk op de knop iemand kan bellen of een berichtje kunt sturen. Ook kun je bijvoorbeeld een widget instellen waarop je direct kunt zien wat voor weer het wordt, of dat er nog nieuwe berichten zijn zonder dat je eerst een app moet openen.
Een nadeel van Android ten opzichte van iOS en Windows Mobile is dat Android iets minter intuïtief in gebruik is dan iOS en Windows Mobile. De performance is wat minder doordat de hardware en software leverancier niet dezelfde zijn, waardoor ze minder optimaal op elkaar afgestemd zijn. Tenslotte schrikt het sommigen af dat Google – de ontwikkelaar van Android – veel privacygevoelige informatie verzamelt, maar ook daar is wat aan te doen zoals mijn collega Bianca in haar blog schreef.
iOS (Apple iPhone): Snel en meest gebruiksvriendelijk
iOS is het besturingssysteem dat exclusief op iPhones van Apple draait. De iPhone was en is het voorbeeld van gebruiksvriendelijkheid. Volgens mij kan iedereen vanaf de leeftijd van 1 jaar binnen no-time met een Apple-product uit de voeten, en wat Apple ook oplevert: het ziet er altijd snaarstrak uit. Doordat de software en hardware door hetzelfde bedrijf ontwikkeld zijn, zijn ze optimaal op elkaar afgestemd. Dit merk je doordat op een iPhone de apps supersnel opstarten, en schakelen tussen apps heel soepel verloopt.
Of het een voor- of een nadeel is mag je voor jezelf bepalen, maar Apple controleert alle apps die via de App Store worden aangeboden, en hanteert daarbij een strikt beleid tegen geweld, gokken en erotische content, er zijn dus geen apps beschikbaar met deze content.
Als minpunten van iOS zou ik kunnen noemen dat je de interface minder kunt personaliseren. Sinds iOS8 zijn widgets ook mogelijk op je iPhone, maar het aanbod is nog lang niet zo uitgebreid als bij Android. Qua connectiviteit zijn iPhones minder makkelijk in gebruik dan Android toestellen doordat een iPhone alleen met door Apple goedgekeurde apparatuur en software kan communiceren en dan ook nog eens met een stekkertje van Apple. Je hebt hierdoor bijvoorbeeld minder opties om bestanden uit te wisselen met je pc dan bij Android en Windows Mobile. Verder is vermeldenswaardig dat er (nog) geen iPhones beschikbaar zijn waarbij je het geheugen uit kunt breiden en dat iPhones relatief wat duurder zijn.
Tenslotte zijn er tot nu toe nauwelijks virusuitbraken op iOS geweest, maar dat neemt niet weg dat je nog steeds kwetsbaar kunt zijn voor bijvoorbeeld malware. Ook met iOS is het verstandig je toestel goed te beveiligen.
Windows Mobile: Uniek, snel en niet te duur
Windows Mobile is uniek doordat het besturingssysteem er behoorlijk anders uitziet dan Android en iOS die onderling nog best wel wat overeenkomsten hebben. Toch zijn de onderlinge verschillen met Windows Mobile 10 een stukje kleiner geworden waardoor de overstap minder groot is geworden. Het gebruik van het startscherm met de tegels is vergelijkbaar met de tegels op je Windows PC. Ook in Windows Mobile zitten slimmigheidjes, een daarvan is bijvoorbeeld dat pas geïnstalleerde apps bovenaan in je lijst met apps staan, dat scheelt zoeken. Na enige gewenning zul je al snel merken dat Windows Mobile snel werkt en makkelijk in gebruik is. Windows Phone is een minder zwaar besturingssysteem dan iOS en Android, waardoor ook de minder dure toestellen met Windows Phone lekker snel zijn. Wat mij opviel toen ik een tijd terug Windows Mobile gebruikte was dat het aanbod van apps voor Windows Phone beperkter was. Zo was er bijvoorbeeld geen 9292OV app voor Windows Mobile en viel mij op dat apps die wel beschikbaar zijn soms minder functionaliteiten boden, zoals bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Gelukkig lijkt hier verbetering in te komen.
Welk besturingssysteem past het beste bij mij?
Welke besturingssysteem het beste bij je past hangt sterk af van je voorkeuren en niet te vergeten de telefoon die je hebt of wilt hebben. Hopelijk geeft deze blog je wat meer duidelijkheid over de verschillen tussen de besturingssystemen. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is welk besturingssysteem je nu gebruikt. Over het algemeen is het namelijk het eenvoudigste om een telefoon met hetzelfde besturingssysteem aan te schaffen, zodat al je apps, clouddiensten (iCloud, Google Drive, Microsoft One drive) en instellingen bewaard blijven, maar als je er wat tijd in investeert kan overstappen natuurlijk wel.
En jij?
Via Blackberry, iOS en Windows Mobile ben ik uiteindelijk bij Android terecht gekomen, en daar voel ik me het meeste thuis. Ik ben benieuwd – welke besturingssysteem is jouw favoriet? En waarom?