grooming
Ben bewust 13 maart 2025 1 min. leestijd

Wat is grooming: dit moet je weten

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Grooming is digitaal kinderlokken en kan vaak onopgemerkt blijven. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je kind kunt beschermen. In deze tekst leg ik uit wat grooming is en hoe je het kunt herkennen. 

Wat is grooming?

Grooming is een zorgwekkend fenomeen waarbij volwassenen online contact zoeken met minderjarigen voor seksuele doeleinden. Dit gebeurt via platformen op de telefoon van je kind, zoals Instagram en TikTok. Of via spelletjes met chatfuncties. Groomers bouwen eerst een vertrouwensband op met het kind, met als uiteindelijk doel dat het kind seksuele handelingen verricht. Online of in het echt. 

Hoe bescherm je je kind tegen grooming?

Het is van groot belang om alert te zijn op veranderingen in het gedrag van je kind, zoals geheimzinnigheid over online activiteiten. Zo kun je grooming op tijd opmerken. Er zijn ook andere dingen die je kunt doen om je kind tegen grooming te beschermen:

  • Scherm het socialmedia-account van je kind goed af. Zorg dat de inhoud alleen zichtbaar is voor mensen die een vriendschapsverzoek hebben gestuurd.
  • Adviseer je kind om geen verzoeken van onbekenden te accepteren, en wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie. 
  • Bespreek de risico’s van het delen van foto’s en video’s, en bepaal samen wat de grenzen zijn om iemand te blokkeren. Zo zorg je ervoor dat je kind zich bewust is van de gevaren en weet hoe te handelen.

Wat te doen als je kind slachtoffer is van grooming?

Wanneer je kind slachtoffer is van grooming, is het essentieel om een veilige omgeving te bieden waarin je kind open kan praten zonder angst voor oordelen. Maak ook een melding bij het platform waar de grooming heeft plaatsgevonden en op Helpwanted.nl. Doe altijd aangifte bij de politie, want grooming is strafbaar. Het is belangrijk om niet zelf op zoek te gaan naar de dader, maar het aan de autoriteiten over te laten.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Telefoon gehackt: dit moet je weten

Ik vertel je hoe je kunt merken of je telefoon gehackt is. En wat je eraan kunt doen.

NL-Alert instellen: zo werkt het

NL-Alert is een waarschuwingssysteem van de overheid. Het is belangrijk dat je weet hoe het...

Hoe zet ik mijn telefoon uit?

Ontdek hoe je je telefoon eenvoudig uitzet, of het nu een Samsung, iPhone of OPPO is. Bespaar batterij en geniet van rust.

Spoofing: wat je moet weten

Ik vertel je alles wat je moet weten over spoofing.

Boete telefoon op de fiets: dit moet je weten

Telefoongebruik tijdens het fietsen kan gevaarlijk zijn. Daarom is het sinds 1 juli 2019 verboden....