TikTok is één van de meest populaire social-mediaplatforms ter wereld. Je kunt er korte filmpjes bekijken en delen over ieder onderwerp wat je maar kan bedenken. Vooral tieners en jongvolwassenen maken gebruik van het platform. Maar is TikTok wel veilig? En hoe zit het met je privacy op TikTok? Ik bespreek het allemaal in dit blog.
Hoe werkt TikTok precies?
De Chinese app TikTok is een social-media-app waarop je video’s kan maken, delen en bekijken. Vaak zijn het korte filmpjes van 15 tot 60 seconden. Je kunt effecten toevoegen, muziek onder je filmpje zetten en reageren op video’s van anderen. De content op TikTok kan over van alles gaan: je vindt er veel grappige sketches, maar ook boekentips en reisinspiratie. De app maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te bepalen wat je te zien krijgt op je ‘For You’ pagina. Het algoritme van TikTok is hierdoor heel goed. De kans is erg groot dat je nét wat langer op de app blijft hangen dan je eigenlijk bedacht had.
Je privacy op TikTok
Hoe leuk TikTok ook is, er zijn al lange tijd zorgen over of TikTok wel veilig is. Want in hoeverre heeft de Chinese overheid invloed op de app? Doet TikTok aan privacyschending? Wat gebeurt er met je gegevens? Hieronder zet ik de belangrijkste gevaren voor je op een rij.
Gegevens verzamelen en delen met derden
Als je TikTok gebruikt, worden er heel veel gegevens van je verzameld. Onder andere je profielinformatie zoals je geboortedatum en e-mailadres, maar ook alle content die je maakt en bekijkt. Ook technische informatie over je apparaat en je geschatte locatie kan TikTok inzien.
De informatie die TikTok verzamelt over je kijkvoorkeuren is natuurlijk erg handig. Zo krijg je precies de video’s te zien die jij wilt zien. Maar het bedrijf verzamelt dus veel meer info. Deze info kunnen ze ook makkelijk delen met derde partijen zoals zakelijke partners en adverteerders. Zo weet je nooit waar al jouw gegevens belanden.
Cyberstalking en -pesten
Een ander nadeel aan TikTok is het gevaar van cyberstalken en -pesten. Dit geldt vooral voor de jongere gebruikers. Veel tieners maken filmpjes omdat ze hopen viral te gaan. Dit is natuurlijk leuk als het goed gaat, maar de kans op vervelende opmerkingen is groot. Helemaal als je profiel openbaar staat. Je kunt gemakkelijk geïntimideerd en gepest worden. In opmerkingen, maar ook in directe berichten.
Oplichting
Voor internetcriminelen is TikTok een handig platform. Ze kunnen namelijk gemakkelijk een nepprofiel aanmaken en doen alsof ze een populaire TikTokker zijn. Dit soort hackers zetten vervolgens linkjes in hun profiel of sturen gebruikers een bericht met die link. Als je hierop klikt, kan het zomaar zijn dat je een virus installeert op je telefoon. Vaak kunnen internetcriminelen dan precies zien wat je doet en zo bijvoorbeeld je bankgegevens stelen.
Hoe gebruik je TikTok veilig?
De standaardinstellingen van TikTok zijn niet heel privacyvriendelijk. Je account staat openbaar, wat betekent dat iedereen kan zien wat je plaatst en je berichten kan sturen. Ook kunnen anderen je video’s downloaden. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om TikTok zo veilig mogelijk te gebruiken. Ik zet het hieronder voor je op een rij.
Zet je account op privé
Je TikTok account op privé zetten betekent dat je je content alleen deelt met mensen die jou volgen. Je kunt volgers zelf accepteren of weigeren. Dit instellen doe je zo:
- Open de TikTok-app.
- Tik op je profiel-icoon rechtsonder.
- Tik op de drie puntjes bovenin.
- Ga naar ‘Privacy’.
- Zet de schakelaar achter ‘Privéaccount’ aan.
Derden kunnen nu ook niet meer je filmpjes downloaden. Je volgers wel. Wil je dit ook niet? Onder ‘Privacy’ kun je dit bij ‘Downloads’ uitschakelen.
Bescherm het account van je kind
Officieel kun je TikTok gebruiken vanaf 13 jaar. Toch gebruiken ook jongere kinderen de app. Wil je als ouder je kind een beetje in de gaten houden? Dat kan. Ik leg het je uit.
Deel samen met je kind één TikTok-account
Je kunt één TikTok-account op twee telefoons zetten. Je kunt dan zien wat voor filmpjes je kind bekijkt en wat hij of zij zelf plaatst. Als ouder moet je de TikTok-app zelf ook hebben. Deze ‘controle’ instellen doe je zo:
- Open als ouder de TikTok-app op je eigen telefoon.
- Tik rechtsonder op je profiel-icoon.
- Tik op de drie puntjes bovenin.
- Tik op ‘Family Pairing’.
Schakel filters voor ongewenste content in
Wil je niet dat je kind filmpjes met bijvoorbeeld geweld te zien krijgt? Dan kun je hiervoor een filter instellen. Dit heet ‘Beperkte modus’. Deze functie garandeert niet 100% dat er nooit ongepaste content voorbij komt, maar werkt toch best goed. Zo zet je het aan:
- Open op de telefoon van je kind de TikTok-app.
- Tik op het profiel-icoon rechtsonder.
- Tik op de drie puntjes bovenin.
- Tik op ‘Digitaal welzijn’.
- Tik op ‘Beperkte modus’ en klik onderin op ‘Inschakelen’.
- Je kiest nu een viercijferig wachtwoord. Dit moet je elke maand opnieuw instellen.
Social media moe?
De privacy op TikTok is niet erg goed. Ook kan de app door het goede algoritme erg verslavend werken. Voor je het weet spendeer je uren aan het scrollen langs leuke filmpjes. Merk je dat je schermtijd wel erg hoog wordt? Verwijder dan eens voor een paar dagen – of weken! – de app. Je kunt ook meteen je Instagram account deactiveren. Zo word je daar ook niet door verleid.