telefoon opladen
Ben op de hoogte 13 oktober 2021 4 min. leestijd

Telefoon opladen? Mijn beste tips

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je telefoon opladen: het lijkt een simpele klus. Toch kan het vaak beter en sneller dan je nu doet. Ik geef tips hoe je je telefoon het best en snelste kunt opladen. Zo geniet je nóg langer van een goede batterijduur van je telefoon.

Tips om je telefoon snel op te laden

Je batterij snel opladen én in goede conditie houden. Hoe je dat doet? Gebruik mijn tips en je hebt een sterke batterij die lang meegaat.

Kies de originele adapter

Gebruik altijd de originele adapter. Die is afgestemd op jouw telefoon en staat voor de beste kwaliteit. Zo heb je altijd de goede spanning en laadsnelheid. Ik raad het je af om goedkope namaakadapters te gebruiken. Die zijn minder goed voor je batterij, wat betekent dat de capaciteit sneller minder wordt. De originele adapter gebruiken is bovendien veiliger. Een nagemaakte adapter vormt sneller een risico voor de brandveiligheid.

Gebruik een goede kabel

Gebruik de originele oplaadkabel. Of een kabel met ferrietkern. Dit is een extra onderdeel om de kabel en die vermindert elektrische storingsinvloeden van buitenaf. Zo draagt de kabel energie extra efficiënt over. Slim om je batterij het snelst op te laden.

telefoon opladen goede kabel

Zet je telefoon in vliegtuigstand

Gebruik je de originele adapter en een goede kabel? Zelfs dan kun je sneller je telefoon opladen. Zet ‘m bijvoorbeeld in de vliegtuigstand. Een telefoon in de vliegtuigmodus verbruikt minder energie, want het is niet verbonden met het mobiele netwerk. Dat bespaart energie. Laad je je telefoon op in vliegtuigmodus? Dan laadt hij nog sneller op. Toch één van de voordelen van de vliegtuigmodus.

Gebruik je telefoon niet tijdens het opladen

In de vliegtuigmodus laat je je telefoon sneller op. Nog beter is hem weg te leggen tijdens het opladen. Zo verbruikt hij nog minder stroom. En heb jij sneller een volle batterij tot je beschikking.

Zet je telefoon uit tijdens het opladen

De beste manier om je telefoon op te laden? Zet je smartphone uit en plaats ‘m in de oplader. Zo laadt hij het allersnelste weer op. Slim om in korte tijd de batterij flink op te laden. Kun je weer door voor de rest van de dag!

Slim je telefoon opladen

Steeds meer telefoons hebben de functie ‘Geoptimaliseerd opladen’ die de batterij minder belast tijdens het opladen. De iPhone 11 is er zo één en OnePlus-telefoons hebben het ook. Met deze functie bestudeert de telefoon jouw oplaadpatroon. Laad je altijd voor het slapen gaan je telefoon op en sta je vaak om 7.00 uur op? Dan stuurt hij niet de hele nacht stroom naar de batterij. Het opladen stopt bij tachtig procent en gaat vlak voor het moment dat je normaal gesproken wakker wordt verder. Zo laadt je telefoon niet de hele nacht beetje bij beetje op, van 99,9 naar 100 procent. Dat is veel beter voor de batterij.

Geoptimaliseerd opladen aanzetten op je iPhone

  • Ga naar Instellingen en kies voor ‘Batterij’.
  • Tik op ‘Batterijconditie’.
  • Zet ‘Geoptimaliseerd opladen’ aan.

Geoptimaliseerd opladen aanzetten op je Android-telefoon

  • Ga naar het Instellingenmenu.
  • Kies voor ‘Batterij’.
  • Schakel ‘Geoptimaliseerd opladen’ in.

Niet elke Android-telefoon heeft Geoptimaliseerd opladen. Het kan zo zijn dat jij geoptimaliseerd opladen niet kunt aanzetten.

Soms heel lang opladen, of juist vaker kort?

Een veel gestelde vraag: is het beter om je telefoon helemaal op te laden, of om ‘m af en toe een beetje op te laden? Het laatste is waar. Hoe vaker je je telefoon helemaal vol en helemaal leeg laat gaan, hoe sneller je batterij slijt. Het is beter om je smartphone meerdere keren op een dag kort op te laden. Zo blijft de conditie van de batterij extra lang goed.

Dit komt omdat het niet goed voor je batterij is om ‘m helemaal tot 100% op te laden. Dit zorgt voor veel spanning en warmte op de batterij.

Onderweg je telefoon opladen

Komt het weleens voor dat je telefoon voor het einde van de dag op is? Je kunt onderweg je telefoon opladen met een powerbank. Dit is een externe batterij om je telefoon mee op te laden. Voor een paar tientjes heb je al een mooi exemplaar om je telefoon meerdere keren mee op te laden! Ben je met de auto? Laad je telefoon dan op via de sigarettenaansteker. Hier kun je een USB-koppelstuk in plaatsen.

Minder snel je telefoon opladen

Het is vaak een reden om een nieuwe telefoon te kopen: de batterij gaat zo snel leeg. Zonde, want verder doet-ie het vaak nog prima. Bovendien kun je zo goedkoop bellen en internetten met een Sim Only abonnement. Slim dus om goed voor je batterij te zorgen en om hem in topconditie te houden. Ik heb een paar handige tips waarmee je batterij gaat nog langer mee gaat:

  • Zet de spaarstand aan van je telefoon. Apps gebruiken zo op de achtergrond geen internet. Dat scheelt energie.
  • Ben je druk aan het werk en heb je je telefoon niet nodig? Zet ‘m in de vliegtuigmodus. Scheelt ook weer energie.
  • Schakel Bluetooth uit als je het toch niet gebruikt.
  • Zet de synchronisatie van apps uit. Zo komen bijvoorbeeld WhatsApp-berichten pas binnen als je de app opent.
  • Verlaag de helderheid van je scherm om minder energie te verbruiken.
  • Heb je een OLED-scherm, zoals de Samsung Galaxy A32 dat heeft? Gebruik een donker thema. Dit maakt het uiterlijk van je telefoon donker. Bij een OLED-scherm gaat het scherm uit op de plekken die zwart tonen. Goed voor je batterij. Deze Samsung-telefoon kun je trouwens bij mij bestellen met goedkoop mobiel abonnement.
  • Sluit ongebruikte apps.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je telefoon langer meegaat, zodat je ‘m niet steeds hoeft op te laden? Lees dan mijn artikel over schermtijd voor mobiele telefoons. En zo kun je je telefoon draadloos opladen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Automatisch draaien werkt niet? Zo los je het op

Draait je scherm niet mee als je hem kantelt? Ik leg hier uit wat je kunt doen als automatisch draaien het niet doet.

Hoe deel je iCloud-opslag met je gezin?

Ik vertel je hoe je iCloud-opslag kunt delen met je gezin.

Bedankt voor alle lieve woorden!

Wie schreef jij dit jaar een gratis kerstkaart?

Zo werkt een AirTag.

Hier lees je alles over de AirTag en hoe het precies werkt.

Alles over eSIM

Ik vertel je alles wat je moet weten over eSIM.