Ben bewust 23 februari 2023 2 min. leestijd

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Maak je een account aan op een website of in een app, bijvoorbeeld op je favoriete webshop? Dan moet je een gebruikersnaam en een wachtwoord aanmaken. Een goed wachtwoord bedenken kan soms lastig zijn. Het moet zo goed zijn dat het moeilijk te raden of te hacken is, maar je moet het ook zelf onthouden. Ik vertel je alles over sterke wachtwoorden en hoe je die het makkelijkst onthoudt. 

Wat maakt een wachtwoord sterk?

Een goed en sterk wachtwoord is een wachtwoord dat moeilijk te raden is. Door personen, maar ook door programma’s die hackers gebruiken. Je kunt het beste een lang wachtwoord maken dat bestaat uit letters, cijfers en speciale tekens. Ik geef je een aantal tips en voorbeelden:

  • De lengte van wachtwoorden is belangrijker dan de moeilijkheid van het wachtwoord zelf. Hoe meer karakters, hoe beter. Bedenk daarom een wachtwoordzin in plaats van een los woord. Bijvoorbeeld: Tulpenzijnmijnfavoriet52!
  • Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Maak geen wachtwoord aan met makkelijk te raden info (de naam van je huisdier, partner of favoriete voetbalclub).
  • Gebruik ook geen persoonlijke informatie zoals je adres of geboorteplaats. 
  • Moet je je wachtwoord na een tijdje veranderen? Maak dan geen wachtwoord dat op het vorige lijkt (van LabradorPip1 naar LabradorPip2).
  • Ook wachtwoorden met logische reeksen zijn niet handig, zoals qwerty123 of welkom2023. 
  • Het allerbelangrijkst: gebruik het wachtwoord nooit voor een ander account.

Heb je zelf geen inspiratie voor een goed wachtwoord? De meeste telefoons, waaronder iPhone telefoons en Samsung telefoons, hebben programma’s die automatisch een sterk wachtwoord genereren. Zo krijg je een lastig te raden wachtwoord, zoals hga6-Huec-8fab-kof45.

Zo onthoud je je goede wachtwoorden

Al die lange wachtwoordreeksen zijn best moeilijk te onthouden. Zeker als je, heel goed, voor elk account een ander wachtwoordt hebt. Gelukkig zijn er een aantal hulpjes. Een wachtwoordmanager is het handigst.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een digitale kluis. Je slaat hierin al je gebruikersnamen en wachtwoorden op. Het enige wachtwoord dat je dan hoeft te onthouden is dat van je wachtwoordmanager. Ook handig: een wachtwoordmanager vult op je telefoon automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in. 

Welke wachtwoordmanagers zijn er?

Je hebt verschillende wachtwoordmanagers waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er wachtwoordmanagers die standaard op je telefoon zitten, zoals de iCloud sleutelhanger en de Google wachtwoordmanager. Andere bekende wachtwoordmanagers zijn:

  • LastPass
  • 1Password
  • Nordpass
  • Keeper

Extra beveiliging met authenticator apps

Wil je je accounts nog beter beveiligen? Download dan een authenticator app. Dit soort apps genereren verificatiecodes voor je accounts die je hebt beschermd met tweestapsverificatie. Wat dat inhoudt? Dubbele beveiliging! Nadat je je wachtwoord hebt ingevuld, moet je namelijk ook nog eens de code invullen die je via de authenticator app krijgt. Goede authenticator apps zijn bijvoorbeeld die van Microsoft en die van LastPass. Zo wordt je telefoon beveiligen een stuk makkelijker. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Synchroniseren aan of uit op je telefoon?

Moet synchroniseren aan of uit op je telefoon? Ik geef je de redenen wanneer wat handig is en hoe je het aanpast.

Veilig een kopie van je ID maken: wat doorstrepen?

Ik vertel je wat je moet doorstrepen van je identiteitsbewijs als je er een kopie van maakt.

Hoe werkt de prullenbak van je telefoon legen?

Kun je de prullenbak van je telefoon legen? En hoe ruim je je telefoon op? Ik vertel het je.

Alles over de Truecaller app

Wil je weten wie er belt zonder het nummer te kennen? De Truecaller app helpt je daarbij. Ontdek hoe deze app werkt en wat de voordelen zijn.

Welk Sim Only abonnement past bij mij?

'Welk Sim Only past bij mij?' Deze vraag hoor ik vaak. Ik help 'm je te beantwoorden.