spoofing
Ben bewust 10 maart 2025 1 min. leestijd

Spoofing: wat je moet weten

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Spoofing is een slimme truc van oplichters die je veel geld kan kosten. In deze tekst leg ik uit wat spoofing is, hoe je het herkent en welke stappen je kunt nemen om jezelf te beschermen.

Hoe werkt spoofing precies?

Bij spoofing probeert een oplichter zich voor te doen als iemand anders, zoals een medewerker van je bank of een overheidsinstantie. Ze creëren een nepbeeld om je vertrouwen te winnen. Hierdoor kan je in de val lopen en geld overmaken naar een oplichter. Het is dus belangrijk om altijd alert te zijn en niet zomaar gevoelige informatie te delen over de telefoon of e-mail.

Welke vormen van spoofing bestaan er?

Spoofing kent verschillende vormen. Bij telefoon spoofing word je gebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van een vertrouwde organisatie. Dit kan bijvoorbeeld je bank zijn. E-mail spoofing komt voor wanneer je een nepbericht ontvangt dat afkomstig lijkt van een bekende instantie, zoals PostNL. Website spoofing gebeurt als je via een link op een nepwebsite terechtkomt die sprekend lijkt op die van je bank.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van spoofing?

Om spoofing te voorkomen, is het cruciaal om nooit zomaar persoonlijke informatie of bankgegevens te delen. Wees extra alert bij telefoontjes van onbekende buitenlandse nummers. Controleer altijd het mailadres van de afzender en let op taalfouten in e-mails, want die kunnen wijzen op een oplichter. Klik ook niet zomaar op links zonder te checken of ze veilig zijn.

Welke stappen neem je als je toch slachtoffer bent?

Als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer bent geworden van spoofing, is snelle actie belangrijk. Meld het direct bij je bank, zodat zij passende maatregelen kunnen nemen. Vergeet ook niet om aangifte te doen bij de politie. Zo help je voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Meer over veilig mobiel- en internetgebruik vind je op mijn veiligheidspagina

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Telefoon gehackt: dit moet je weten

Ik vertel je hoe je kunt merken of je telefoon gehackt is. En wat je eraan kunt doen.

NL-Alert instellen: zo werkt het

NL-Alert is een waarschuwingssysteem van de overheid. Het is belangrijk dat je weet hoe het...

Hoe zet ik mijn telefoon uit?

Ontdek hoe je je telefoon eenvoudig uitzet, of het nu een Samsung, iPhone of OPPO is. Bespaar batterij en geniet van rust.

Wat is grooming: dit moet je weten

Grooming is gevaarlijk voor kinderen die online zijn. Ik vertel je hoe je het herkent en kunt voorkomen.

Boete telefoon op de fiets: dit moet je weten

Telefoongebruik tijdens het fietsen kan gevaarlijk zijn. Daarom is het sinds 1 juli 2019 verboden....