flubots phishing sms
Ben bewust 22 november 2021 3 min. leestijd

Phishing via sms door flubots herkennen

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ik moet het met je hebben over phishing. Helaas ontvangen veel mensen sinds kort nep-sms’jes. Dit is een nieuwe vorm van phishing en deze berichtjes zijn afkomstig van flubots. Wat dit zijn en hoe je jezelf beschermt? In dit blog leg ik het je uit.

Zo werkt phishing via een sms

Phishing via een sms’je werkt hetzelfde als via mail. Je ontvangt een bericht van een phisher die zich voordoet als iemand anders. Bij e-mails gaat het vaak om zogenaamde berichten van je bank of provider. Phishings-sms’jes worden geautomatiseerd verstuurd door flubots. Deze doen zich in zo’n sms’je vaak voor als een pakketbezorger. In het bericht staat dat er een pakket wordt bezorgd en dat je via de link de bestelling kunt volgen. De link is de hoofdrolspeler in dit phishingsverhaal.

sms phishing flubots

Klik niet op de link van een onbekende afzender

Iedereen kan een pishings-sms’je ontvangen. Ook jij. Je loopt pas gevaar als je op de link in het bericht klikt. Bij de meeste phishings-sms’jes word je dan gevraagd een app te downloaden om de spookbestelling te volgen. Die app bevat malware. Het vraagt toegang tot je persoonlijke gegevens. Op die manier steelt het jouw wachtwoorden en kopieert het je contactenlijst. De flubots hebben zo weer nieuwe telefoonnummers om te sms’en.

Welke gevaren zijn er nog meer?

Wanneer je op een link klikt uit een phishings-sms’je loop je nog een aantal risico’s:

  • Er komt mogelijk spyware op je telefoon terecht. Dit is software waarmee internetcriminelen zien wat jij op je telefoon doet. Op die manier kunnen ze inloggegevens van je onlineaccounts te weten komen.
  • Je telefoon werkt misschien minder goed of wordt zelfs onbruikbaar.
  • Het is mogelijk dat je telefoon sms’jes gaat versturen zonder dat je het doorhebt.

Vooral gevaar voor Android-gebruikers

Ik weet nog niet alles van phishings-sms’jes die afkomstig zijn van flubots. Dit komt omdat deze vorm van internetoplichting nog niet lang bestaat. Wat ik wel weet, is dat Android-telefoons op dit moment meer gevaar lijken te lopen dan iPhones. Dit komt omdat je op een Android-telefoon apps kunt installeren die niet afkomstig zijn uit de app store op je telefoon. Zo is het mogelijk onveilige apps te installeren. Toch blijft het ook met een iPhone goed opletten.

Wat moet je doen als je op de link klikt?

Het is slim een paar dingen te doen als je op de link uit een phishings-sms’je klikt. Blokkeer allereerst je simkaart. Je voorkomt dan dat je telefoon sms’jes verstuurt zonder je het doorhebt. En dat voorkomt hoge verbruikskosten.

Ook is het verstandig je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Op die manier verwijder je alle apps, persoonlijke informatie en bestanden. Ik snap goed dat dit een vervelende maatregel is, maar zo weet je zeker dat alle spyware en apps met malware straks zijn verwijderd. Maak vooraf een back-up van je foto’s, belangrijke bestanden en WhatsApp. Die kun je daarna weer terugzetten op een schone telefoon.

Dit doe ik tegen phishingspogingen van flubots

Kijk altijd kritisch naar sms’jes die je zonder aanleiding lijkt te ontvangen. Heb je inderdaad een pakketje besteld? Dan kun je vaak via de ontvangen e-mail de bestelling volgen. Dat is veiliger. Heb je geen pakketje besteld? Dan is het gek dat je een sms’je krijgt om een bestelling te volgen. Waarschijnlijk gaat het dan om een phishingspoging.

Ook ik doe mijn best om flubots achter het net te laten phishen. Zodra ik hoor dat er verdachte linkjes worden verstuurd per sms, blokkeer ik deze linkjes. Dit betekent dat je deze linkjes niet meer kunt openen wanneer je bent verbonden met het mobiele netwerk. Blijf opletten: deze linkjes zijn wel te openen als je telefoon is verbonden met wifi. En zie ik dat je in korte tijd veel extra kosten maakt? Dan blokkeer ik voor jou je simkaart. Waarschijnlijk verstuurt je telefoon dan veel sms’jes zonder dat je het doorhebt.

Open nooit zomaar een linkje van een onbekende afzender die zich voordoet als een pakketbezorger. Blokkeer je simkaart als je dit wel per ongeluk hebt gedaan. Ondertussen blijf ik ook opletten. Zo zorgen we samen dat flubots bij ons geen kans maken. Weg ermee!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is malware?

Ik leg je uit wat malware precies is en hoe je je ertegen kan beschermen.

Hoe bel je anoniem met een Samsung en iPhone?

Ik leg je uit hoe je zonder nummerherkenning kunt bellen.

Locatie delen WhatsApp: zo doe je dat

Wil je je locatie delen via WhatsApp? In dit blog leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet op je iPhone of Android telefoon. Zo weet iedereen waar je bent en wanneer je aankomt.

Hoe kun je een telefoonnummer zoeken?

Wil je weten wie je belt? In dit blog leg ik uit hoe je een telefoonnummer opzoekt.

Uitgelegd: de pincode van je simkaart wijzigen

Hoe wijzig je de pincode van je simkaart? Ik leg het je uit voor iPhone en Android telefoons.