Weet je hoeveel uur per dag jij je telefoon gebruikt? En hoe vaak je je telefoon oppakt voor een snelle check? Dat is soms meer dan je denkt. Jongeren onder de dertig jaar kijken gemiddeld 3 uur en 21 minuten per dag naar hun smartphone. Dat komt neer op 34 dagen per jaar. Veel, hè? Ik leg je uit hoe je bewust wordt van je schermtijd, wat de functie precies is, hoe je het instelt voor Android en iOS en wat de voordelen zijn.
Wat is schermtijd?
Schermtijd is een functie voor je telefoon om te zien hoe lang het scherm aanstaat. Oftewel: hoeveel tijd je hem gebruikt. Met de schermtijd-functie weet je welke apps je het meest gebruikt en hoe lang. Een handige functie om bewuster te worden van je telefoongebruik. Op Android-telefoons heet de functie Digitaal Welzijn.
Schermtijd inschakelen: zo doe je dat
Blijf de baas over je telefoon in plaats van andersom. Schermtijd helpt je. Ik help je alles uit deze handige functie te halen.
Schermtijd aanzetten op een iPhone
Met deze stappen zet je Schermtijd aan op je iPhone, zoals de iPhone 11:
- Open de naar ‘Instellingen’-app.
- Klik op ‘Schermtijd’.
- Kies voor ‘Schakel schermtijd in’.
- Tik op ‘Ga door’.
- Selecteer ‘Dit is mijn [apparaat]’ of ‘Dit is de [apparaat] van mijn kind’.
Schermtijd (Digitaal Welzijn) op Samsung- en andere Android-telefoons inschakelen
Op Android-apparaten heet schermtijd Digitaal Welzijn, zoals op Samsung-telefoons. Zo zet je het aan:
- Ga naar de instellingen van je Android-telefoon.
- Klik op ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.
- Check hier je schermtijd.
Minder op je telefoon met behulp van applimieten
Geluiden, meldingen, een oplichtend scherm: al die prikkels maken het moeilijk je telefoon weg te leggen. Wil je minder op je telefoon zitten? Stel applimieten in. Dit is een handige functie om bepaalde apps of type apps een maximale tijd per dag te mogen gebruiken. Zoals Facebook of sociale media-apps als geheel.
Stel daarop bijvoorbeeld een applimiet van een halfuur in. Pak je meteen een bonusvoordeel. Als jij minder je sociale media-apps checkt, zit je minder op internet en verbruik je minder data. Dat scheelt weer. Misschien kun je zo wel overstappen op een kleinere internetbundel. Hou je meer geld over voor de dingen die écht leuk zijn.
Applimieten instellen op je iPhone
Zo. Je wil bepaalde apps minder gebruiken. Goed bezig! Ik leg het je graag uit en hieronder doe ik dat voor een iPhone.
- Ga naar de ‘Instellingen’-app.
- Druk op ‘Schermtijd’.
- Kies nu voor ‘Applimieten’.
- Ga voor ‘Voeg limiet toe’.
- Kies nu één of meerdere categorieën, bijvoorbeeld ‘Sociale netwerken’ of ‘Games’.
Applimieten aanzetten op je Samsung- of Android-telefoon
Ook op Samsung- en andere Android-telefoons kun je een applimiet instellen. Je stelt bijvoorbeeld het aantal uur in dat je op je telefoon mag zitten van jezelf. Dat doe je via ‘Scherm-tijdbeheer’.
- Navigeer naar ‘Digitale Balans’.
- Tik ‘Scherm-tijdbeheer’ aan.
- Ga naar ‘Schermtijd’.
- Pas ‘Dagelijkse schermtijd’ aan naar het gewenste aantal uren.
Je kunt ook per app een limiet instellen. Dat doe je via ‘Timer instellen’. Hier stel je per app een dagelijks limiet in. Hoe je dat precies doet?
- Ga naar het instellingenmenu van je telefoon.
- Tik op ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.
- Klik op het diagram.
- Tik naast de app op ‘Timer instellen’.
- Kies het aantal minuten die je in die app kunt besteden.
- Tik daarna op ‘Instellen’.
De voordelen van minder tijd op je scherm
Goed bezig als jij je telefoon minder gaat gebruiken! Hij verdient zijn rust en jij ook. Zeker voor het slapen gaan. Je valt minder makkelijk in slaap als je voor het slapen gaan nog veel op je smartphone zit. Komt door het felle blauwe licht van het scherm.
Door je bewust te zijn van je schermtijd en applimieten in te stellen kun je zo veel tijd overhouden voor de echte leuke dingen. Maar je moet – als je dat wil – die stap wel maken. En daar kan schermtijd je bij helpen. Of Digitaal Welzijn. Nog een voordeeltje. Je gebruikt je telefoon bewust en zal minder data verbruiken. Dat scheelt ook weer in de portemonnee.