Je telefoon wordt aangestuurd door je besturingssysteem. Deze software zorgt ervoor dat je kunt bellen, foto’s maken, apps gebruiken, enzovoort. Veel telefoons maken gebruik van het besturingssysteem van Android of iOS. Maar hoe weet je welk besturingssysteem het beste bij je past? Ik vertel je hieronder alles over iOS en Android.
De verschillen tussen iOS en Android
Het verschil tussen Android en iOS is best groot. Dit zie je vooral terug in de app store, het aantal updates en de interface. Die van Android kun je meer aan je eigen stijl aanpassen. iOS is dan weer eenvoudiger en overzichtelijker. Ik zet de precieze verschillen voor je op een rij.
Interface
Iedere iPhone draait op het besturingssysteem iOS. Doordat de software en de hardware beide door Apple zelf zijn ontwikkeld, zijn ze optimaal op elkaar afgestemd. De interface van iOS ziet er heel strak uit en is daarom erg gebruiksvriendelijk. Het nadeel is dat je deze niet heel veel kunt personaliseren. Je kunt tegenwoordig wel widgets downloaden, maar lang niet zoveel als bij Android.
Koop je een Samsung, OPPO of Xiaomi telefoon? Je maakt bij deze telefoons gebruik van het besturingssysteem Android. Dit is ontwikkeld door Google. Het verschilt per telefoon merk hoe de menu’s en icoontjes eruit zien, terwijl dat bij iOS altijd hetzelfde is. Bij Android is het wel makkelijker om de interface aan te passen naar je eigen stijl. Plaats bijvoorbeeld een widget waarmee je met één druk op de knop iemand belt of een berichtje stuurt. Of verander het menu en icoontjes. Door deze vele opties is Android soms wel wat moeilijker te begrijpen dan iOS.
Apps en veiligheid
In de Google Play Store en in de Apple App Store heb je de keuze uit meer dan 1 miljoen apps. Het grote verschil is de kwaliteit van de apps. De veiligheidscontrole van Apple is erg streng. De apps in de App Store worden eerst gecontroleerd en goedgekeurd. Daarna kun je ze pas downloaden. Ook kun je nergens anders apps downloaden. Door al deze strenge eisen is de kwaliteit van de apps vaak beter. Ze nemen wel wat meer opslagruimte in.
Bij een Android telefoon is het mogelijk om apps buiten de Play Store om te downloaden. Alle apps in de Play Store zijn gecontroleerd op veiligheid, maar apps die je ergens anders downloadt niet.
Updates en privacy
Een telefoon met een Android besturingssysteem koop je vaak voor een lagere prijs dan een Apple telefoon met iOS. Dat verschil in prijs zie je ook terug in de updates. Bij iOS krijg je vijf jaar software- en beveiligingsupdates. Ieder jaar komt er een nieuwe iOS update uit. Hierdoor werkt je telefoon beter en is hij ook veiliger. Bij een Android telefoon krijg je meestal twee software-updates en twee jaar lang beveiligingsupdates. Dit verschilt per fabrikant.
Qua privacy doet Apple het iets beter dan Android. Google, de ontwikkelaar van Android, verzamelt namelijk meer persoonlijke gegevens en data. Dit gebeurt om jou een betere gebruikservaring te geven. Apple doet dit niet. Maar, geen zorgen, welk besturingssysteem je ook kiest, je data wordt nooit zomaar doorverkocht.
Wat is beter: Android of Apple iOS?
De besturingssystemen Android en iOS verschillen veel van elkaar. Maar, de een is niet per se beter dan de ander. Het hangt er vanaf wat je zelf belangrijk vindt. Hou je van een strak en overzichtelijk startscherm? En wil je lang verzekerd zijn van updates? Dan is een Apple telefoon zoals de nieuwe iPhone 14 iets voor jou. Wil je je interface graag personaliseren en veel keuzevrijheid in het downloaden van apps? Ga dan voor een Android telefoon zoals de Samsung Galaxy S22. Stap je over van een iPhone naar een Android telefoon? Je kunt makkelijk foto’s overzetten van Android naar iOS.