gratis-wifi-gebruiken
Ben bewust 23 mei 2021 4 min. leestijd

Gevaren én voordelen van gratis wifi

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Op veel openbare plaatsen heb je gratis wifi. Een handige manier om data te besparen, maar het is niet altijd zonder gevaar. Daarom vertel ik je hoe je tóch veilig online bent via openbare wifi.

Wat zijn openbare wifi-netwerken?

Openbare wifi-netwerken zijn wifi-netwerken op openbare plaatsen, zoals in de trein, op het station, in een hotel of in een restaurant. Die mag je vaak gratis gebruiken. Een stukje gastvrijheid van de gastheer naar jou. Heel sympathiek, maar toch is het niet altijd zonder gevaar. Wees gerust: ik ga je helpen om ook via gratis wifi veilig online te zijn.

De voordelen van gratis wifi

Voordat we in de risico’s duiken, vertel ik je eerst meer over de voordelen van gratis wifi. Met wat voorzorgsmaatregelen kun je zo’n openbaar wifi-netwerk namelijk gewoon gebruiken. Dit zijn ze:

  • Je verbruikt geen MB’s van je databundel: perfect als je een kleine bundel hebt, je door je data heen bent of graag zuinig aan doet.
  • Handig als je binnen geen bereik hebt. In sommige gebouwen is door goede isolatie de mobiele ontvangst namelijk minder goed.
  • Wanneer je buiten de EU bent, want dan kun je de MB’s uit je databundel van je Sim Only abonnement niet gebruiken.

Waarom is gratis wifi niet altijd veilig?

Risico’s aan het gebruik van gratis wifi zijn er ook. Bij een openbaar wifi-netwerk ga je ervan uit dat de eigenaar van de locatie deze beheert. Wees gerust: dat is ook bijna altijd zo.

Het is alleen ook mogelijk dat er op dit openbare wifi-netwerk een internetcrimineel actief is. Met deze ‘man in the middle’-methode loopt het internetverkeer via het apparaat van de crimineel. Ook kan het zo zijn dat internetcriminelen zelf een openbaar wifi-netwerk beschikbaar stellen voor jou.

Deze risico’s loop je

Op een openbaar wifi-netwerk waarop internetcriminelen actief zijn, loop je een aantal risico’s. Welke? Ik zocht ze voor je uit.

Toegang tot alle data die je verstuurt en ontvangt

Via de ‘man in the middle’-aanpak krijgt een hacker toegang tot het internetverkeer dat van en naar jouw verbonden apparaat gaat. Denk aan betalingsgegevens, gebruikersnamen, wachtwoorden, e-mails en foto’s. Deze informatie kan de hacker gebruiken om geld te verdienen of dat jou afhandig te maken.

Installatie van malware

Internetcriminelen kunnen op afstand malware (proberen) te installeren op jouw apparaat. Op die manier kan de hacker bijvoorbeeld je toetsaanslagen volgen. Dit is een manier om bijvoorbeeld jouw wachtwoorden te weten te komen.

Toegang tot je accounts

Met de gegevens die dieven buitmaken, kunnen ze je onlineaccounts proberen te hacken. Daarom is het belangrijk dat je altijd tweestapsverificatie instelt voor bijvoorbeeld je clouddienst, Google-account en social media-apps. Op die manier hebben hackers aan alleen jouw inloggegevens niet genoeg om in te loggen. In mijn blog over tweestapsverificatie lees je alles over deze belangrijke extra beveiliging én hoe je het instelt.

Dit kun je beter niet doen via gratis wifi

Misschien denk je na het lezen van de risico’s: ‘laat maar’. Toch kun je dit soort openbare wifi-netwerken best gebruiken. Wel is het slim om sommige dingen beter niet te doen via een openbaar wifi-netwerk.

Internetbankieren

Open niet je mobiel bankieren-app wanneer je online bent via gratis wifi. Zoals we inmiddels weten zijn er namelijk mogelijk pottenkijkers. Wil je toch internetbankieren? Schakel dan over op mobiel internet, want zoveel data kost dat niet. Wacht anders tot je thuis bent.

Inloggen op accounts

Via gratis wifi kun je gerust browsen en streamen, maar je kunt beter niet inloggen op je accounts. Op die manier geef je persoonlijke informatie door via de wifi-verbinding. Mogelijke pottenkijkers kunnen deze data gebruiken om in te loggen op je accounts.

Praat niet over persoonlijke dingen in chats

Hetzelfde geldt voor chats: vermijd het doorgeven van persoonlijke informatie, zoals foto’s of de inloggegevens van gedeelde accounts. Die zijn niet voor andermans ogen bedoeld. Onthoud: je kunt prima internetten via gratis wifi, maar ga niet aan de slag met je persoonlijke gegevens.

Bezoek alleen veilige websites

Controleer of de websites die je bezoekt veilig zijn. Dit zijn websites die beginnen met https. Daarvan is de verbinding beveiligd. Bij websites met http is dat niet het geval. Wees gerust: vrijwel alle sites die up-to-date zijn, hebben https.

Veiliger online via gratis wifi met VPN

Ontkom je er niet aan om toch via gratis wifi persoonlijke handelingen te doen? Ook dan is er nog iets dat je kunt doen om dit tóch veilig te doen. Gebruik VPN. Daarmee beveilig en anonimiseer je jouw internetverbinding. Met andere woorden: de data wordt versleuteld en is ook niet tot jou als persoon te herleiden. Te veel moeite voor hackers om daar iets mee te doen.

Geniet, maar browse met mate

Misschien denk je op basis van de risico’s dat je beter niet via gratis wifi kunt internetten. Het is natuurlijk ook niet zonder gevaar. Toch kun je openbare wifi-netwerken gewoon gebruiken. Als je sommige handelingen maar vermijd en je bewust bent van de risico’s. Internet, kortom, met mate. Gebruik het om te browsen of om een video te kijken, maar hou het daar ook bij. De rest komt wel weer als je thuis bent!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over de Truecaller app

Wil je weten wie er belt zonder het nummer te kennen? De Truecaller app helpt je daarbij. Ontdek hoe deze app werkt en wat de voordelen zijn.

Welk Sim Only abonnement past bij mij?

'Welk Sim Only past bij mij?' Deze vraag hoor ik vaak. Ik help 'm je te beantwoorden.

Gratis VPN apps: dit zijn de beste

Ik vertel je wat een VPN is en welke voordelen het biedt. Ook ontdek je alles over gratis VPN apps.

Handige instellingen op je Samsung telefoon

Ik zet handige instellingen op het gebied van privacy, dataverbruik en personalisatie op een rij. En geef je twee extra tips.

Opgeslagen wachtwoorden Android: zo vind en beheer je ze

Wil je weten waar je je opgeslagen wachtwoorden op Android kunt vinden en hoe je ze beheert? In deze blog leg ik het stap voor stap uit. Ontdek ook waarom dit zo handig is.