gorilla glass
Ben benieuwd 15 februari 2024 3 min. leestijd

Gorilla Glass: zo krijgt je scherm minder krassen

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De voorkant van je telefoon is van glas. Maar dat is niet zomaar glas. Veel telefoons hebben Gorilla Glass. Dit gewapende glas beschermt je scherm tegen krassen en barsten. In dit blog leg ik je uit wat Gorilla Glass precies is en hoe het je telefoon beschermt.

Wat is Gorilla Glass?

Gorilla Glass is speciaal glas om je telefoonscherm beter te beschermen. Het is chemisch versterkt in een bad van 400 graden waarbij elementen van glas worden vervangen voor andere elementen. Dit maakt het glas extra sterk. De meeste telefoons hebben Gorilla Glass, sommige tablets en tv’s ook. 

gorilla glass

Wie maakt Gorilla Glass?

Gorilla Glass wordt gemaakt door Corning. Het Amerikaanse bedrijf bestaat sinds 1851 en ontwikkelde in 2007 de eerste versie van Gorilla Glass. De eerste iPhone gebruikte het. Inmiddels hebben meer dan 4,5 miljard telefoons Gorilla Glass. En dat worden er alleen maar meer. Zo hebben bijna alle OPPO telefoons het. Heb je gelijk nog een reden om voor een OPPO telefoon te kiezen.

Het voordeel van Gorilla Glass

Het grote voordeel van Gorilla Glass is dat het minstens vijf keer zo sterker is dan gewoon glas. Ook kan het beter tegen temperatuurverschillen. Zo zet het glas niet uit als het warm is of als de telefoon zelf heel heet wordt. Met Gorilla Glass komen er minder snel krassen op het scherm. Ook is de kans groter dat het scherm een val overleeft.

Deze soort Gorilla Glass zijn er

Er zijn verschillende soorten Gorilla Glass. Ik zet de belangrijkste op een rij. Zo weet je wat de voordelen zijn van de verschillende soorten. 

Gorilla Glass 3

Gorilla Glass 3 komt uit 2013. Eén van de eerste telefoons die het gebruikte was de Samsung Galaxy S4. Het glas was vier keer beter bestand tegen krassen dan normaal glas. 

Gorilla Glass 5

In 2016 kwam Gorilla Glass 5. Met dat glas kan je telefoon een val van 120 centimeter hoog aan. Bij een val van 1,6 meter heb je een kans van tachtig procent dat het scherm heel blijft. Ook is het glas iets dikker. Niet 0,2, maar 0,4 millimeter. Twee keer zo dik, maar ook twee keer zo krasbestendig.

Gorilla Glass 6

Gorilla Glass 6 komt uit 2018. Het is net zo krasbestendig als Gorilla Glass 5, maar het kan meer vallen van een hogere hoogte aan. De eerste telefoon met dit glas was de Samsung Galaxy S10.

Gorilla Glass Victus

In 2020 verscheen Gorilla Glass Victus. Daarmee stapte Corning af van de cijfers. Zo is er geen Gorilla Glass 7 of Gorilla Glass 8. Met Victus is het scherm twee keer zo goed beschermd tegen krassen dan Gorilla Glass 6. Ook kan het glas nog beter tegen vallen. De Samsung Galaxy Note 20 Ultra was één van de eerste telefoons met Gorilla Glass Victus.

Gorilla Glass Victus 2

In 2022 kwam Corning met Gorilla Glass Victus 2. Daarmee moet de telefoon ook een val kunnen overleven wanneer het op beton valt. Qua krasbestendigheid zou het glas net zo goed moeten beschermen als de eerste generatie Victus. Het glas wordt onder andere gebruikt in de Samsung Galaxy S23. Daarmee heb je een duidelijk verschil tussen de Samsung Galaxy A- en S-serie.

Gorilla Glass Armor

De nieuwste versie van Gorilla Glass is Gorilla Glass Armor. Deze werd begin 2024 uitgebracht. Met het glas kun je alles helderder lezen. Ook is het glas drie keer zo goed in het overleven van een val dan Gorilla Glass Victus 2. En het is vier keer zo krasbestendig. Samsung gebruikt met de Galaxy S24 Ultra als eerste het nieuwe glas.

Ook voor je telefooncamera

Niet alleen de voorkant van je telefoon is beschermd met Gorilla Glass. De camera’s vaak ook, met Gorilla Glass DX en DX+ voor de cameralenzen. Daardoor is de kans groot dat die lenzen heel blijven bij een val. Zo kun je mooie foto’s blijven maken. Heb je heel veel foto’s gemaakt? Dan kan je de foto’s en apps verplaatsen naar een SD-kaart.

Extra bescherming met je screenprotector

Met Gorilla Glass is je telefoon beter beschermd tegen krassen en als hij valt. Wil je nog een stapje verder gaan? Je kan een screenprotector gebruiken. Daarmee heb je een extra laag op je telefoon. Soms moet je die vervangen, bijvoorbeeld als hij vies of stuk is. Hier vertel ik hoe je je screenprotector kan verwijderen en vervangen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vergelijking: iPhone 16 versus iPhone SE

Twijfel je tussen de iPhone 16 en iPhone SE? Ik help je te bepalen welke het beste bij je past.

Vergelijking: iPhone 16 vs iPhone 15

Ontdek hier welke Apple telefoon het beste bij je past. De iPhone 16 uit 2024 of toch de iPhone 15 uit 2023?

Google Pixel 9 vs Samsung Galaxy S24 vergelijking

Ik vergelijk de Google Pixel 9 en de Samsung Galaxy S24 met elkaar.

Vergelijking: Google Pixel 8 Pro versus Pixel 7 Pro

Ontdek hier welke Pixel telefoon het beste bij je past. De Pixel 7 Pro uit 2022 of toch de Pixel 8 Pro uit 2023?

Vergelijking: OPPO A80 versus Reno12

Ze zijn snel, betaalbaar en maken mooie foto’s. Maar welke past het beste bij je? Ik vergelijk de OPPO A80 en Reno12 met elkaar.