end to end versleuteld
Ben bewust 09 september 2024 3 min. leestijd

Wat betekent end-to-end versleuteld?

Deel dit artikel

Stuur je veel berichten met een berichten-app? Dan is het goed om dat met een end-to-end encryptie te doen. Maar wat is een end-to-end encryptie? Hoe stel je het in? En met welke apps kun je het doen? Ik vertel je er alles over in dit blog.

Wat is end-to-end encryptie?

Een bericht dat je met een app stuurt,  gaat eerst naar de server. Daarna komt het bij de ontvanger aan. Dit gaat zo snel dat je het niet merkt. Een bericht zonder encryptie kan door een ander gelezen worden. Dat is een probleem als de server gehackt wordt. Dan kunnen anderen je berichten en foto’s zien.

Met end-to-endencryptie wordt alles wat je verstuurt versleuteld. Alleen jij en de ontvanger kunnen de berichten lezen. Op de server kan niemand zien wat je verstuurt. Dit maakt je berichten veel veiliger.

De voor- en nadelen van end-to-end encryptie

Berichten sturen met end-to-end encryptie heeft voordelen. Maar er zijn ook nadelen. Ik leg ze hieronder uit.

Voordelen van end-to-end encryptie

Hier zijn de belangrijkste voordelen van end-to-end encryptie:

  1. Alleen jij en de ontvanger kunnen de berichten lezen.
  2. Zelfs met een gerechtelijk bevel kunnen anderen je berichten niet van de server halen.
  3. Je kunt ervoor kiezen om berichten automatisch te verwijderen.

Nadelen van end-to-end encryptie

Er zijn ook nadelen:

  1. Een telefooncrash zonder back-up, zorgt ervoor dat je al je gesprekken kwijt bent.
  2. Je berichten zijn versleuteld, maar de server kan zien hoe vaak je berichten stuurt.
  3. Bij diefstal of een hack, kunnen anderen je berichten lezen.

Welke apps ondersteunen end-to-end encryptie?

Er zijn veel apps die end-to-end encryptie ondersteunen. Ik zet de belangrijkste voor je op een rij.

WhatsApp

WhatsApp is een van de bekendste apps om berichten mee te versturen. De app heeft standaard end-to-endencryptie. Elke keer als je een nieuwe chat begint, zie je daar een melding van. Je kunt je account extra beveiligen met tweestapsverificatie. Hiermee maak je een pincode aan die je invoert wanneer je op een nieuw apparaat toegang wilt tot WhatsApp. Dit zorgt voor extra beveiliging.

Signal

Signal staat bekend om zijn privacy met end-to-end versleuteling. Het is een van de veiligste apps om te gebruiken. Het grote verschil met andere berichten apps is dat Signal een open platform is. Het is niet van een groot bedrijf, maar bestaat door donaties. Hierdoor is er geen reden om je acties bij te houden.

Signal geeft je naast de end-to-end encryptie de mogelijkheid om berichten automatisch te verwijderen. Zo verwijder je ze ook van je telefoon. Bijna al je gegevens worden lokaal opgeslagen in plaats van op de server.

Telegram

Telegram staat vanaf de lancering bekend om zijn encryptie. Daardoor is de app veilig in gebruik. Maar het heeft ook een keerzijde. De app wordt gebruikt door internetcriminelen en potentiële oplichters, die makkelijk een account aanmaken. Geen probleem als je alleen met vrienden communiceert.

Maar je moet de end-to-endversleuteling wel instellen. Dat wordt automatisch gedaan bij telefoongesprekken. Bij je chats moet je een geheime chat instellen om de encryptie te activeren. Standaard staat het niet aan. Ook kun je in een geheime chat een zelfvernietigingsfunctie aanzetten. Daarmee worden je berichten na een tijdje automatisch verwijderd.

iMessage

iMessage is de berichtendienst van Apple. Wanneer je een sms stuurt van het ene Apple-apparaat naar het andere, dan gaat dat met iMessage. Deze maakt gebruik van een end-to-end versleuteling. Je kan een back-up van iMessage in iCloud bewaren. De berichten zijn versleuteld, maar Apple beheert de sleutels. In theorie kan het ontgrendeld worden bij een hack.

LINE

LINE is een app die in Japan is ontwikkeld en daar heel populair is. Ook in de rest van Azië wordt LINE veel gebruikt. De berichten die je stuurt hebben standaard end-to-end encryptie. De makers van de app noemen dat Letter Sealing. Daarmee worden je berichten, gesprekken, audio en video versleuteld en kunnen alleen jij en de ontvanger erbij. Ook in groepsgesprekken tot 50 mensen wordt Letter Sealing gebruikt.

Blijf opletten

Met een berichten-app die gebruikmaakt van end-to-end encryptie zorg je ervoor dat anderen minder snel bij je berichten kunnen komen. Toch moet je blijven opletten. Wanneer anderen achter je gegevens komen, dan kunnen ze alsnog toegang krijgen tot je telefoon. Voor extra beveiliging kun je een tweestapsverificatie instellen. Daarmee moet je een nieuwe inlog bevestigen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ongewenste mail blokkeren en voorkomen.

Krijg je veel ongewenste mail? Ik help je om deze te blokkeren en te voorkomen. Lees mijn tips en stappen om je inbox schoon te houden.

Privacy screenprotector gebruiken? Let hierop

Een privacy screenprotector zorgt ervoor dat anderen niet kunnen meekijken op je scherm. In dit blog lees je wat het is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Waar is mijn telefoon?

Ben je je telefoon kwijt? Zo kun je hem snel vinden.

Hoeveel schermtijd per dag?

Weet je wat je schermtijd per dag is? In dit blog vertel ik je hoe je erachter komt!

Zo blokkeer je een telefoonnummer

Ik leg je uit hoe je bekende en onbekende telefoonnummers kunt blokkeren.