Tegenwoordig worden steeds meer apparaten aangesloten op het internet, dit noemen ze het Internet der Dingen (internet of things). Al deze apparaten die in je huis aangesloten zijn op het internet vallen onder de categorie domotica. Van thermostaten tot lampen, je kan ze bedienen met een app op je telefoon. Zo kan je de lampen vanzelf laten aangaan als je binnen loopt maar ook nog even de verwarming uit doen wanneer je dit vergeten was te doen toen je de deur uitliep. Natuurlijk zijn dit leuke gadgets voor de mensen die altijd het nieuwste willen, maar ik kijk er anders naar: Je kan zo ook een hoop besparen.
Slimme thermostaat
Een van de belangrijkste onderdelen van domotica zijn de slimme thermostaten. Het verwarmen van je huis is een behoorlijke belasting op het milieu maar ook je portemonnee. Het gemiddelde huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 1500m2 gas per jaar wat zo’n 100 euro per maand kost (bron). Een slimme thermostaat, die jouw gebruikspatronen leert, kan een hoop efficiënter stoken. De ene thermostaat doet dat beter dan de ander, maar je bespaart ongeveer 22 tot 37% op je stookkosten dus 22 tot 37 euro per maand! Op die manier heb je binnen een jaar de kosten van zo’n slimme thermostaat al terugverdiend. Bovendien kan je de verwarming ook op afstand bedienen. Bijvoorbeeld als je zoals ik het wel eens vergeet uit te zetten en geen zin hebt om de 4 trappen naar je appartement weer op te klimmen. Zo gebruik je de verwarming alleen als je het echt nodig hebt. Er zijn zelfs thermostaten die aan de hand van de GPS van je telefoon in bijvoorbeeld je OPPO A74 of Apple iPhone SE de verwarming uitschakelt wanneer je de deur uitgaat.
Slimme lampen
Een andere productgroep binnen domotica waarbij je veel integratie met het internet vindt zijn lampen. Philips Hue en de lampen van het merk Innr zijn hier voorbeelden van. Naast het feit dat je deze lampen met je telefoon of tablet aan en uit kan zetten of de kleur van het licht kan veranderen, zijn de lampen ook nog eens erg energie-efficiënt. Dit komt omdat ze gebruik maken van led-lampen die tussen de 5 en 10 watt verbruiken. Toch heb je bij deze lampen niet het gevoel dat je in de schijnwerpers staat want je kan het licht helemaal instellen in de kleur die jij wilt, dus ook een wat warmere kleur wit. Bovendien zijn de makers van deze lampen gelukkig niet vergeten dat niet iedereen altijd de nieuwste telefoon heeft, dus werkt de app ook op telefoons met oudere Android en iOS versies, vanaf Android 2.3 en iOS 6.1.3.
Hoeveel energie verbruik jij?
Waar ik zelf al tijden benieuwd naar ben is hoeveel stroom mijn apparaten nou verbruiken. Vooral de apparaten die meer dan een uur per dag aanstaan zoals mijn tv en muziekinstallatie. Dit kan je tegenwoordig heel simpel doen met een slimme stekker. Dit verloopje zet je tussen het stopcontact en het apparaat in zodat hij de doorvoer kan meten. Deze vorm van domotica kan naast een apparaat aan en uit zetten ook het stroomverbruik in de gaten houden. Nou blijkt mijn televisie van 2008 €50 euro duurder te zijn per jaar in stroom dan een nieuwe televisie!
Verzamel al je domotica in 1 app
Heb je wel een telefoon die op het nieuwste besturingsysteem draait, OPPO Find X3 Lite of de Samsung Galaxy S20 FE, dan kan je al je slimme apparaten verzamelen in 1 app. Bij de Apple apparaten heet dit HomeKit en bij Android Weave. Deze apps staan voor geïnstalleerd op je telefoon. Met deze verzamelapps hoef je niet je verwarming of verlichting per app in te stellen op tijden of je GPS maar doe je dat in 1 keer. Zo kan je ermee instellen dat je lampen in de gang en woonkamer aanspringen als je voor de deur staat en de verwarming zo efficiënt mogelijk de temperatuur regelt in de tijd dat je van je werk terug naar huis gaat.
Natuurlijk kan je nog veel meer apparaten aan het internet koppelen. Heb jij al slimme apparaten in huis en heb je het verbruik verminderd? Laat het me weten!
Over mijn gastblogger: Ik ben Stijn, enthousiast volger van nieuws over startup’s, techniek en cameraspullen. Ik ben zeker geen early adaptor en daarom vooral geïnteresseerd hoe je nieuwe tech écht kan gebruiken in je dagelijks leven. Maar niet alles bij mij is serieus, ik ben ook fan van het ontdekken van micro-breweries en windsurfen waarvoor ik het liefst de wereld over trek.