Gaat de batterij van je telefoon snel leeg? Of wil je weten hoe je je batterij zo lang mogelijk in topconditie houdt? Bij mij zit je goed. Ik vertel je alles over de batterij van je telefoon.
3 redenen waarom je batterij snel leeg gaat
Gaat je batterij snel leeg? Dat ligt meestal een paar dingen.
Je hebt slecht bereik
Als je geen goed bereik hebt, doet je telefoon extra zijn best om verbinding te maken met het netwerk. Dat kost veel energie. En dat merk je aan je batterij. Het is slim om, in een ruimte zonder goed signaal, je telefoon even in de vliegtuigmodus te zetten. Heb je thuis slecht ontvangst? Verbeter dan je wifisignaal. Bijvoorbeeld door je router op een betere plek te zetten.
Ouderdom
Logisch, maar het kan ook aan de leeftijd liggen. Niemand heeft het eeuwige leven. Dat geldt ook voor de batterij van je telefoon. Door het vaak opladen verkleint de batterijcapaciteit en wordt hij langzaamaan minder goed. Toch kun je ouderdom uitstellen met wat slimme tips. Hiervoor later meer.
Je kan niet van je telefoon afblijven
Leg je telefoon zo nu en dan even weg. Goed voor je concentratie, ogen en je batterij. Whatsappen, een podcast luisteren, video’s bekijken, spelletjes spelen: al deze acties kosten energie. En hoe vaker je ’m gebruikt, hoe sneller hij leeg gaat en hoe minder lang hij in topconditie blijft. Mijn tip? Leg je telefoon vaker weg. En gebruik ’m bijvoorbeeld niet in de laatste twee uur voordat je gaat slapen. Goed voor je nachtrust!
Zo gaat je batterij minder snel leeg
Oké. En wat als je écht niet van je telefoon af kunt blijven? Als wegleggen geen optie is, heb ik hier nog 10 tips die ervoor zorgen dat je batterij langer meegaat.
Schermhelderheid
Zet de schermhelderheid van je telefoon niet op maximaal. Dat is niet goed voor je ogen. Helemaal in de avond. Ook kost het je telefoon extra veel energie. Verminder je schermhelderheid en je ziet dat je batterij langer meegaat. Pure winst.
Zware apps
Grote apps als Facebook, Netflix, Skype en MovieMaker zijn zware apps. Die vragen veel van je batterij. Minderen kan geen kwaad. Goed voor je batterij en je houdt meer tijd over voor de dingen die écht leuk zijn.
Minder vaak op je telefoon
Leg je telefoon vaker weg en word je bewust van je telefoongebruik. Stel applimieten in en hou je hieraan. Ga voor Facebook voor bijvoorbeeld een applimiet van maximaal een kwartier per dag. Goed voor je batterij en productiviteit. Bonusvoordeel: het helpt je data besparen voor je Sim Only abonnement.
Onnodige functies uitzetten
Ook handig: schakel gps en Bluetooth uit als je dit niet gebruikt. Zo hoeft je telefoon niet constant op zoek naar nieuwe verbindingen. En dat scheelt weer batterij. Een andere tip: wifi uitzetten. Ja, echt waar. Als jij je huis verlaat en een rondje door het park loopt, heb je geen wifi nodig. Staat dit nog aan? Dat gaat je telefoon steeds op zoek naar nieuwe wifi-netwerken om mee te verbinden. En je raadt het al: dat kost ook energie.
Telefoons doen heel veel dingen automatisch. Zóveel, dat je batterij er sneller leeg van gaat. Dat geldt ook voor apps die automatisch synchroniseren. Bijvoorbeeld je mail app. Die checkt continu of er al wat nieuwe mail is binnengekomen. Zelfde liedje voor je agenda. Hoe vaker je synchroniseert, hoe meer batterij het je kost. Wil je dat veranderen? Ik help je.
Automatisch synchroniseren/verversen uitzetten op je iPhone:
- Ga naar de ‘Instellingen’ app.
- Kies voor ‘Algemeen’.
- Tik op ‘Verversen op achtergrond’.
- Selecteer nu welke apps wél en niet mogen verversen op de achtergrond.
Automatisch synchroniseren/verversen uitzetten op je Android telefoon:
- Ga naar het instellingenmenu.
- Kies voor ‘Verbindingen’.
- Tik op ‘Gegevensverbruik’.
- Ga naar ‘Gegevensbesparing’.
- Tik op ‘App toestaan bij Gegevensbesparing aan’.
- Selecteer nu welke apps wél en niet mogen verversen op de achtergrond.
Er zijn nog meer onnodige functies die je uit kunt zetten. Voor iPhones is dat bijvoorbeeld Siri. Ook dat kost batterij. Maar ook automatische push-berichten kun je uitzetten op je telefoon. Veel apps sturen je push-berichten. Zoals WhatsApp, Instagram en ga zo maar door. Als je aangeeft dat je deze meldingen niet op je scherm wil zien, scheelt dat weer batterij.
Locatiedeling aan banden leggen
Veel apps willen alles van je weten. Een voorbeeld hiervan is je locatie. Dat kan handig zijn, maar is niet altijd nodig. Een mooie mogelijkheid om lief te zijn voor je batterij en dit uit te zetten. Schakel het delen van je locatie uit voor apps waar dit niet nodig is.
Locatievoorziening op de iPhone uitzetten per app:
- Ga naar de ‘Instellingen’ app.
- Kies een app.
- Tik op ‘Locatie’,
- Kies hier bijvoorbeeld voor ‘Nooit’.
Staat locatievoorziening op je Android telefoon standaard aan en wil je dit per app uitzetten? Dat doe je zo:
- Ga naar het instellingenmenu.
- Tik op ‘Apps’.
- Kies een app.
- Veeg van beneden naar boven op het scherm.
- Tik op ‘Machtigen’.
- Zorg dat de slider naast de app niet gekleurd is.
Donkere modus aanzetten
Wist je al dat de donkere modus op je telefoon minder van je batterij vergt? Schakel de dark mode in en elke zwarte pixel kost geen energie voor je batterij. Wil je meer weten over donkere schermen op je telefoon? Lees dan mijn blog over dark mode. Goed voor je batterij!
Spaarstand aanzetten
Gebruik je je telefoon niet of ben je geconcentreerd met iets anders bezig? Zet je telefoon in de vliegtuigstand. Zo maakt je telefoon geen verbinding met internet en gebruikt je batterij ook geen energie om al je berichten, gps en belletjes te ontvangen. Wel zo handig en één van de voordelen van de vliegtuigmodus.
Telefoonbatterij in topconditie houden
Wat ik je wel moet meegeven: batterijveroudering is niet te voorkomen. Hij gaat met de tijd gewoon slijten. Maar er is ook goed nieuws: je kunt zorgen dat het minder snel gaat. Dat kan met de bovenstaande tips. Maar ook met geoptimaliseerd opladen.
Wat je nog meer kunt doen? Je telefoon niet blootstellen aan extreem kou en warmte. Daar houdt hij niet van. En je batterij al helemaal niet. Stel de batterij niet bloot aan temperaturen hoger dan 35 °C of lager dan 0 °C.
Batterij vervangen, kan dat?
Ja, dat kan! Zo is je telefoon qua batterijduur na een paar jaar weer als nieuw. En natuurlijk is je batterij vervangen slim als je telefoon verder nog prima werkt. Dat scheelt weer wat euro’s. Zo kun je misschien blijven genieten van een goedkoop Sim Only abonnement.
Breng je telefoon naar een reparateur en laat je batterij vervangen. Ben je een beetje handig? Dan kun je het vast ook zelf. Zo werkt het sowieso bij de duurzame Fairphone 4. Als er daar een onderdeel niet meer van werkt, repareer je het eenvoudig zelf. Makkelijk zelf te doen met de duidelijke instructievideo’s. Lijkt dat je wel wat? Ik vertel je graag meer over je telefoon repareren.