android 12
Ben op de hoogte 11 november 2021 4 min. leestijd

Android 12: wat is er nieuw?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het is zover. De nieuwste versie van Android is uit. Elk jaar krijgt het populairste besturingssysteem voor telefoons een grote update. En dit is het jaar van Android 12. Ik vertel je wat voor handige functies deze update heeft. Maar ook waarom het even kan duren voordat je telefoon de update krijgt.

Wat is Android 12?

Android 12 is de nieuwste versie van het Android besturingssysteem. Sinds oktober 2021 is hij beschikbaar op de eerste telefoons. Het is een grote update, met veel nieuwe functies én een compleet nieuwe uitstraling. Je telefoon voelt weer als nieuw. Tenminste, als je telefoon deze update nog kán krijgen. Dat is niet aan alle telefoons besteedt. Daarover later meer.

De belangrijkste nieuwe functies van Android 12

Een grote, nieuwe update van Android. Maar wat is er allemaal nieuw aan Android 12? Je ontdekt de belangrijkste nieuwe functies hieronder.

Vernieuwde, moderne uitstraling

Android 12 heeft veel nieuws te bieden. Om te beginnen: een nieuw uiterlijk. Hier heb je veel mogelijkheden om de uitstraling naar je hand te zetten. Android 12 heeft veel thema’s waar je uit kan kiezen. En kies je een eigen wallpaper? Dan kun je automatisch de kleuren uit die afbeelding terug laten komen in je telefoon. Ook kun je je app-pictogrammen mee laten veranderen. Alles naar je wens. Zo is het ontwerp én de kleurkeuze aanpasbaar.

Ook het vergrendelscherm is vernieuwd. Dit scherm toont een grote, nieuwe klok in het midden. Ook de knoppen om je pincode in te voeren zijn groter. Daarbij zien de meldingen vanuit verschillende apps er strakker en mooier uit. En worden meldingen van apps automatisch gegroepeerd. Meer overzicht, minder afleiding en vooral weer een stukje duidelijker.

Privacydashboard

Android 12 heeft ook een nieuw privacydashboard. Hier zie je welke apps welke machtigingen hebben en tot wat voor informatie ze toegang hebben. Tot je microfoon bijvoorbeeld. Of je locatie. Ook zie je hoelang en wanneer dit gebeurde. Zo krijg je meer inzicht in welke apps welke gegevens van je gebruiken.

Wil je dat geen enkele app toegang heeft tot je locatie of microfoon? Dit zet je snel en makkelijk uit via het schaduwmenu aan bovenkant. Nog één extra qua privacy: bij het starten van een nieuwe app kun je een app ook toegang geven tot een geschatte locatie. De app weet dan waar je ongeveer bent, in plaats van je exacte locatie. Iets meer privacy dus.

Slimmere schermafbeeldingen

Met Android 12 maak je heel simpel langere schermafbeeldingen. Stel: de pagina die je vast wil leggen is langer dan alleen het bereik op je scherm. Dan gebruik je het zogeheten scroll capture. Zo krijg je meer beeld in één schermopname. Ideaal om één overzichtelijke schermopname te maken, in plaats van veel losse delen.

Mediaspeler in een nieuw jasje

De mediaspeler is opgefrist in Android 12. Zijn ontwerp is vernieuwd en verbeterd. Dit maakt de mediaspeler extra makkelijk en snel in gebruik. Via de widget op je startscherm bedien je ’m snel. Zo staat je favoriete deuntje meteen op.

Snel delen van je wifi-wachtwoord

Je kent het wel: iemand is bij je op de koffie en wil het wifi-wachtwoord weten. Wat was het ook alweer? Met Android 12 is de tijd van je modem omkeren om het wachtwoord door geven voorbij. Via de functie ‘In de buurt’ vind je supersnel apparaten om het wifi-wachtwoord mee te delen. Zo kan de visite verbinding maken met je wifi-netwerk. Scheelt ze weer MB’s van hun Sim Only internetbundel.

Modus met één hand

Telefoons worden groter. En die bedien je vaak met twee handen. Vind je dat niet zo handig? Dan heeft Android 12 de functie ‘Modus met één hand’. Veeg vanaf de onderkant van je telefoon naar beneden. En de bovenkant van het scherm daalt een stuk, waardoor je ’m makkelijker bereikt.

Nieuwe beeld-in-beeld-bediening

Met Android 12 kijk je makkelijk een video laat je deze op het scherm zweven. Ook als je daarna een andere app opent. De video blijft zichtbaar. Oftewel: appen met vrienden tijdens het series streamen. Bijkomend voordeel: met Android 12 kun je de video ook vergroten zonder naar volledig scherm te gaan.

android 12 telefoons

Welke telefoons bij mij krijgen sowieso Android 12?

Zo. Wil je ook een telefoon met Android 12? Ik laat je zien welke telefoons Android 12 hebben of binnenkort krijgen.

Samsung:

Xiaomi:

OPPO:

OnePlus:

Motorola:

Waarom krijgt je telefoon de update later of helemaal niet?

Niet op elke telefoon is de nieuwste versie van Android meteen beschikbaar. Dat komt omdat Android een open besturingssysteem is. Dit houdt in dat elke fabrikant het mag gebruiken, maar ook dat elke fabrikant het op maat moet maken voor zijn telefoons. Voor elke telefoon moet een fabrikant Android 12 dus zó aanpassen, dat het goed werkt. En dat kost tijd. Daarom hebben sommige telefoons al wel Android 12, maar veel anderen nog niet.

Is je telefoon wat ouder? Dan kan het zelfs zo zijn dat je telefoon de update helemaal niet krijgt.

Je telefoon checken op updates

Wat altijd slim is om te doen: hou je telefoon up-to-date. En download de nieuwste versie van je besturingssysteem, wanneer dat kan. Zo blijft je telefoon snel en veilig. Wil je weten wanneer je telefoon de Android 12 update krijgt? Google de naam van je telefoon in combinatie met de term ‘Android 12’. Zo kom je meer te weten over wanneer Android 12 beschikbaar is.

Meteen zien of er een update klaar staat op je telefoon? Zo doe je dat:

  • Ga naar het instellingenmenu..
  • Tik op ‘Beveiliging’.
  • Kies voor ‘Google Beveiligingscheck’ om te zien of er een beveiligingsupdate beschikbaar is.
  • Selecteer Google Play-systeemupdate om te kijken of er een systeemupdate klaar staat.
  • Vervolg de stappen op je scherm.

Meer weten?

Heb je interesse in één van mijn Android telefoons? Dan bied ik die aan met een goedkoop abonnement. Jij bepaalt zelf je aantal belminuten of dataverbruik.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Apps overzetten naar je nieuwe telefoon

Heb je een nieuwe telefoon? Leer hoe je eenvoudig je apps overzet van je oude naar je nieuwe telefoon. Zo kun je snel weer aan de slag.

Wat is Quick Share en hoe gebruik je het?

Wil je snel en zonder kwaliteitsverlies bestanden delen vanaf je Samsung telefoon? Ontdek hoe Quick Share werkt en hoe je het aan- en uitzet. Lees verder voor alle details.

Zo kun je apps verwijderen van je telefoon

Wil je je telefoon opruimen en overzichtelijker maken? Dan kun je de apps die je niet meer gebruikt verwijderen.

Bij mij krijg je nu standaard 5G

Bij mij krijg je standaard 5G. Lees hier alles over de voordelen van 5G, hoe je het instelt en welke telefoons het ondersteunen. Ontdek de snelheid van 5G.

Voicemail beluisteren: zo werkt het en dit kan je nog meer

Ik vertel je alles over je voicemail en hoe je de instellingen kan wijzigen.