Ben bewust 18 april 2025 2 min. leestijd

Wat is AI en hoe werkt het?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

AI wordt tegenwoordig veel als hulpmiddel gebruikt. Zoals bij het schrijven van teksten of het maken van afbeeldingen. Maar wat is AI nou precies? Ik leg het je uit.

Wat is AI?

AI is de afkorting van artificial intelligence. Oftewel, kunstmatige intelligentie. Je gebruikt het bijna elke dag. Het zit bijvoorbeeld in sociale media en de autonavigatie. Het is de laatste tijd zo populair, omdat het voor iedereen beschikbaar is geworden als generatieve AI. Wat dat betekent? De kunstmatige intelligentie kan nu ook ‘zelf’ dingen maken. Zoals video’s, plaatjes, teksten en nog veel meer.

Hoe werkt AI?

De meeste populaire AI-programma’s zijn gebaseerd op een taalmodel. Dat heet het Large Language Model. Het volgt algoritmes en herkent patronen. Het model werkt steeds beter door te leren van de eigen fouten. Dat noem je ook wel machine learning. Om dit te kunnen doen, wordt er veel informatie in AI-programma’s gestopt. Van informatie die je op internet kan vinden tot informatie over online gedrag van mensen. Een AI-programma bedenkt dus niet écht zelf dingen, maar haalt het uit bepaalde input.

De meest bekende voorbeelden van AI

Er zijn veel verschillende programma’s met AI. Ik zet de populairste van het moment voor je op een rij.

ChatGPT

ChatGPT is een AI-chatbot. Hij geeft antwoord op allerlei vragen. De informatie die ChatGPT je geeft komt uit miljoenen geïndexeerde webpagina’s. Met ChatGPT kun je onder andere teksten schrijven, teksten samenvatten en code genereren. Ook kun je vragen om bijvoorbeeld een planning voor je stedentrip of een recept met je favoriete ingrediënten.

Midjourney

Geef Midjourney een beschrijving van een persoon, dier, object of scène en het wordt omgezet naar een afbeelding. Je kunt vragen om gekke dingen zoals een hond die een stropdas draagt. Of juist hele realistische situaties.

Google Translate

Ook Google Translate is AI. Wanneer je Google Translate om een vertaling vraagt, wordt dat met kunstmatige intelligentie geleverd.

De voordelen van AI

Er zijn veel voordelen aan AI. Het maakt dat mensen veel taken sneller en gemakkelijker kunnen uitvoeren. Dat scheelt tijd, en je hoeft niet uren te zoeken op Google naar je antwoord. Of heel lang zelf bezig te zijn met het ontwerpen van iets. Een robot kan veel dingen tenslotte sneller dan de mens.

De nadelen van AI

AI maakt het ons een stuk gemakkelijker, maar er zijn ook nadelen. Zoals: 

  • AI heeft een grote impact op het klimaat. AI-modellen verbruiken veel energie en water, zowel om getraind te worden als om opdrachten uit te voeren. 
  • AI-systemen zijn lastig te controleren. Het systeem kan fouten maken, waardoor er een situatie als de toeslagenaffaire kan ontstaan. Dat heeft grote gevolgen. 
  • AI kan heel realistisch overkomen, ook als het eigenlijk nep is. Dat kan zorgen voor desinformatie.

Waar moet je op letten als je AI gebruikt?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je AI gebruikt. Laat je bijvoorbeeld ChatGPT een tekst schrijven? Controleer dan altijd zelf de tekst nog een keer. De chatbot is heel slim, maar kan alsnog een foutje maken. Spelen met AI is leuk, maar zorg dat je geen verkeerde of valse informatie op het internet zet. En gebruik als je op het milieu wil letten ook af en toe nog Google. Een Google zoekopdracht kost tot 25 keer minder energie dan ChatGPT.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Telefoon gehackt: dit moet je weten

Ik vertel je hoe je kunt merken of je telefoon gehackt is. En wat je eraan kunt doen.

NL-Alert instellen: zo werkt het

NL-Alert is een waarschuwingssysteem van de overheid. Het is belangrijk dat je weet hoe het...

Hoe zet ik mijn telefoon uit?

Ontdek hoe je je telefoon eenvoudig uitzet, of het nu een Samsung, iPhone of OPPO is. Bespaar batterij en geniet van rust.

Wat is grooming: dit moet je weten

Grooming is gevaarlijk voor kinderen die online zijn. Ik vertel je hoe je het herkent en kunt voorkomen.

Spoofing: wat je moet weten

Ik vertel je alles wat je moet weten over spoofing.