Ben bewust 16 september 2024 3 min. leestijd

Ongewenste mail blokkeren en voorkomen.

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Krijg je ongewenste mail? Eén keer kun je het nog verwijderen. Maar wat als je per dag er veel krijgt? Ik vertel je hier hoe je van je ongewenste mail afkomt. Door de ongewenste mail te blokkeren of deze door te sturen naar je map voor ongewenste mail.

Zo kom je van ongewenste mail af

Helemaal klaar met de ongewenste mail die in je e-mailbox komt? Ik vertel je wat je eraan kan doen.

Stel een spamfilter in

Gmail en Outlook zijn de mailservices die wereldwijd het meest gebruikt worden. Goed nieuws: veel e-mails worden al automatisch weggefilterd. Maar het kan zijn dat er alsnog e-mails doorkomen. Je kan dan zelf filters instellen. Daarmee geef je bepaalde uitzonderingen aan. Wanneer een e-mail daaraan voldoet, dan komt deze automatisch in je spam terecht.

Spamfilter instellen in Gmail

Gebruik je Gmail? Zo stel je een filter in.

  1. Klik in Gmail op het tandwieltje bovenaan.
  2. Tik op Alle instellingen bekijken.
  3. Kies Filters en geblokkeerde adressen.
  4. Tik op Nieuw filter maken.
  5. Je kan nu een filter maken. Daar kun je e-mail aangeven van een partij die veel spam stuurt. Maar ook kun je woorden kiezen die veel bij spam worden gebruikt. Door een komma kun je meerdere filterwoorden maken.
  6. Tik op Filter maken.
  7. Daarna kies je wat er met mail gedaan moet worden die aan je filtervoorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld naar je spam sturen.
  8. Kies Filter maken en voltooi je filter.

Spamfilter instellen in Outlook

Ook bij Outlook kun je spam voorkomen door een filter in te stellen. Je doet dat zo:

  1. Tik op het tandwieltje bovenaan.
  2. Kies Regels.
  3. Tik op Nieuwe regel toevoegen.
  4. Geef de nieuwe regel die je maakt een naam. Zoals ongewenste mail.
  5. Kies nu een Voorwaarde. Behalve de afzender, woorden in het onderwerp of hoe je wordt aangeschreven.
  6. Kies Actie toevoegen. Daarmee verwijs je de spam automatisch door naar je spamfolder of verwijder je deze direct.

Spam voorkomen op je iPhone

Gebruik je de app Mail op je iPhone? Er zijn geen aparte spamfilters die je kan instellen. Dat neemt de app over van je e-mailprovider, zoals Outlook en Gmail. Wel kun je nog een instelling aanpassen om je Apple telefoon wat extra bescherming te geven.

  1. Open de app Instellingen.
  2. Kies Mail.
  3. Tik op Berichten.
  4. Kies Privacybescherming.
  5. Zet de slider bij Bescherm activiteiten in Mail aan.

Markeer spam als spam

Krijg je ondanks de filter die je hebt ingesteld nog steeds spam binnen? Je kan in de e-mail zelf aangeven dat het spam is. In de e-mail kun je op de drie puntjes drukken. Vervolgens kun je de verzender blokkeren en de mail aanmelden voor spam. Daarmee komt de e-mail de volgende keer automatisch binnen in je spamfilter en niet meer in je mailbox.

Voorkom ongewenste mail

Je weet nu wat je kunt doen met ongewenste mail. Maar voorkomen is nog beter. Daarom geef ik je wat tips om geen last te krijgen van ongewenste mail.

Deel je e-mail niet

Zorg ervoor dat je je e-mail voor jezelf houdt. Deel deze niet zomaar op social media of op een website. Dat is makkelijk te vinden voor spammers en die zetten je e-mail dan in lijsten. Je wordt zo door van alles en nog wat benaderd.

Gebruik meerdere e-mailadressen

Wil je je e-mail inbox zo schoon mogelijk houden? Gebruik dan een ander e-mailadres voor nieuwsbrieven, abonnementen en aanbiedingen van webshops. Die komen dan allemaal in die e-mailbox terecht en vervuilen de e-mail die je gebruikt voor communiceren met werk en vrienden niet.

Negeer spam

Wat je ook nooit moet doen, is antwoorden op spam die je al binnen krijgt. Doe je dat wel? De spammer weet zo dat je e-mail actief is en je de e-mails leest. Daardoor vergroot je alleen maar het aantal e-mails dat naar je toe wordt gestuurd. Verwijder je spam altijd of stuur deze door naar je spambox.

Schrijf je uit voor nieuwsbrieven

Even inschrijven voor een nieuwsbrief om zo korting te scoren? We doen het allemaal. Maar de mailtjes blijven maar komen. Als je dat bij veel partijen doet, heb je zo een overvolle mailbox. Zoek de mails die je krijgt omdat je bent ingeschreven op een nieuwsbrief. Vaak kun je met een link je automatisch uitschrijven op de nieuwsbrief en ontvang je minder e-mail.

Blokkeer een telefoonnummer

Wil je naast het voorkomen van spam ook voorkomen dat je door mensen wordt gebeld? Hier vertel ik hoe je een telefoonnummer kan blokkeren.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat betekent end-to-end versleuteld?

Stuur je veel berichten met een app? Dan is het slim om end-to-endencryptie te gebruiken. Maar wat is dat precies? En hoe stel je het in? Lees verder om erachter te komen.

Privacy screenprotector gebruiken? Let hierop

Een privacy screenprotector zorgt ervoor dat anderen niet kunnen meekijken op je scherm. In dit blog lees je wat het is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Waar is mijn telefoon?

Ben je je telefoon kwijt? Zo kun je hem snel vinden.

Hoeveel schermtijd per dag?

Weet je wat je schermtijd per dag is? In dit blog vertel ik je hoe je erachter komt!

Zo blokkeer je een telefoonnummer

Ik leg je uit hoe je bekende en onbekende telefoonnummers kunt blokkeren.