Ben bewust 30 maart 2023 3 min. leestijd

Dit zijn de beste wachtwoordmanagers

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Nooit meer je wachtwoord vergeten? De beste wachtwoordmanager helpt je daarbij. Ik zocht vijf van de beste password managers voor je uit. In dit blog lees je hoe ze werken en wat deze wachtwoordprogramma’s zo goed maken.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een programma of app die wachtwoorden voor je onthoudt. Deze slaat-ie voor je op in een wachtwoordkluis, waartoe jij alleen toegang hebt. Zodra je ergens inlogt, heb je met een druk op de knop de juiste gebruikersnaam en wachtwoord ingevuld. Inloggen gaat zo snel én veilig.

De 5 beste gratis password managers voor 2023

Voor je telefoon zijn er allerlei wachtwoordprogramma’s als app te downloaden. Wat de beste wachtwoordmanager voor 2023 is? Ik zet vijf van de beste gratis apps voor je op een rij.

Bitwarden

Het mooie aan deze wachtwoordmanager is dat-ie open source is. Dat betekent dat iedereen kan controleren hoe veilig het is. Worden er gaten in de beveiliging gevonden? Dan worden die snel gedicht.

Fijn aan Bitwarden is ook dat je het op meerdere apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken. Zo log je op je computer net zo snel in als op je Samsung of iPhone. Ook kun je je account beveiligen met tweestapsverificatie. Zo kan iemand die het wachtwoord van jouw Bitwarden account weet, geen toegang krijgen tot al je andere wachtwoorden. Tot slot is de app gebruiksvriendelijk.Dit maakt Bitwarden ook fijn als je niet zo handig bent met computers of telefoons.

App image
Bitwarden – Wachtwoordbeheer
Rating starRating starRating starRating starRating star

Bitwarden is een login- en wachtwoordbeheerder waardoor u online veilig blijft.

Download deze app hier

Dashlane

Dashlane is een andere wachtwoordmanager die makkelijk te gebruiken is. Je kunt gratis tot vijftig wachtwoorden opslaan. Die vult de app dan snel en secuur voor je in. Fijn is ook dat de app je tips geeft om jouw online informatie zo goed mogelijk te beveiligen. Daarnaast zit er een ingebouwde wachtwoordgenerator. Handig als je een nieuw account aanmaakt of je wachtwoord verandert. Zo heb je altijd een lastig te raden wachtwoord.

App image
Dashlane-wachtwoordbeheerder
Rating starRating starRating starRating starRating star

Dashlane maakt internet simpel. Bewaar wachtwoorden en vul formulieren snel in.

Download deze app hier

Sticky Password

Met Sticky Password sla je je wachtwoorden veilig op in een versleutelde kluis. De app is overzichtelijk en duidelijk. Zo is hij makkelijk te gebruiken. Ontgrendelen kan met je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Wat Sticky Password misschien wel de beste wachtwoordmanager maakt? Hij geeft aan welke opgeslagen wachtwoorden zwak zijn. Die kun je dan aanpassen, zodat ze lastiger te kraken zijn.

App image
Sticky Password Manager
Rating starRating starRating starRating starRating star

Sticky Password is a powerful yet simple password manager and digital vault.

Download deze app hier

NordPass

De wachtwoordmanager van NordPass is altijd en overal te gebruiken. Hij werkt namelijk ook offline. Handig als de internetbundel van je telefoonabonnement op is en je de app alleen op je telefoon hebt staan. Net als veel andere wachtwoordkluizen, kun je ook deze app beveiligen met je biometrische gegevens. Zoals je vingerafdruk of gezichtsscan.

App image
NordPass® Wachtwoord Manager
Rating starRating starRating starRating starRating star

Wachtwoord app: Sla automatisch wachtwoorden op met gecodeerde wachtwoordkluis

Download deze app hier

Keeper

De gratis versie van Keeper is een goede wachtwoordmanager om mee te beginnen. Je kunt ‘m gebruiken op je iPhone, Android telefoon, verschillende browsers en je pc of Mac. De beveiliging is extra hoog. Ook is je account extra goed te beveiligen. Zo kan iemand niet al je wachtwoorden bekijken als-ie het wachtwoord van je Keeper account weet.

App image
Keeper Wachtwoord Manager
Rating starRating starRating starRating starRating star

Bescherm uw wachtwoorden en vul ze in met ’s werelds beste wachtwoordbeheerder

Download deze app hier

Hoe veilig zijn wachtwoordmanagers?

Met een wachtwoordmanager sla je al je wachtwoorden op één plek op. Vaak in de cloud, zodat je er overal toegang tot hebt. Begrijpelijk als je dan benieuwd bent hoe veilig het is. Het antwoord is duidelijk: password managers zijn over het algemeen heel veilig. Zeker de beste wachtwoordmanagers die ik hierboven met je bespreek. Deze zijn standaard versleuteld. Dit betekent dat alleen jij de inhoud van de wachtwoordkluis kunt zien. Als deze op de digitale straat komt te liggen, kan de inhoud niet worden bekeken. 

Wel is het aan te raden om je wachtwoordmanager te beveiligen met tweestapsverificatie. Het beste door middel van een authenticator-app. Raadt iemand het wachtwoord van je wachtwoordmanager? Dan kan-ie ‘m alsnog niet openen.

Hoe kies je een wachtwoordmanager? 

Al bovenstaande wachtwoordmanagers zijn gratis. Je kunt ze dus allemaal uitproberen om te kijken welke jij het beste vind werken. Telefoons van Apple en Android hebben ook hun eigen ingebouwde wachtwoordmanagers. Die kun je natuurlijk ook gebruiken. Al is dat minder handig als je bijvoorbeeld een iPhone hebt en een laptop van Windows, want dan moet je twee verschillende password managers gebruiken. 

Daarom gebruik je een password manager

Online heb je veel verschillende accounts. Bijvoorbeeld voor Ik Ben, maar ook voor Facebook, Instagram, DigID: noem maar op. Het is verstandig om voor elk online account een ander wachtwoord te gebruiken. Als je wachtwoord uitlekt, kan iemand niet op al je accounts inloggen. Met een wachtwoordmanager onthoud je al deze verschillende wachtwoorden.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Locatie delen WhatsApp: zo doe je dat

Wil je je locatie delen via WhatsApp? In dit blog leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet op je iPhone of Android telefoon. Zo weet iedereen waar je bent en wanneer je aankomt.

Hoe kun je een telefoonnummer zoeken?

Wil je weten wie je belt? In dit blog leg ik uit hoe je een telefoonnummer opzoekt.

Uitgelegd: de pincode van je simkaart wijzigen

Hoe wijzig je de pincode van je simkaart? Ik leg het je uit voor iPhone en Android telefoons.

Je Instagram account deactiveren doe je zo

Ik vertel je hoe je je Instagram account tijdelijk kunt deactiveren.

Locatie delen: hoe doe je dat?

Weten waar je vrienden zijn of je locatie delen, zodat mensen weten dat je veilig bent? Ik vertel je hoe je dat doet met je telefoon.