wat is bluetooth
Ben op de hoogte 11 augustus 2022 3 min. leestijd

Wat is bluetooth en hoe werkt het?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Bluetooth. Je hebt er vast weleens van gehoord. We zien het in telefoons, auto’s en toetsenborden. Maar wat is bluetooth eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Ik leg het je uit.

Wat is bluetooth?

Bluetooth is een technologie waarmee je apparaten draadloos met elkaar kunt verbinden. De apparaten moeten hiervoor dicht bij elkaar in de buurt zijn. Meestal binnen 10 meter. Heb je verbinding gemaakt met bluetooth? Dan kun je informatie uitwisselen tussen bijvoorbeeld je telefoon en je koptelefoon, zonder dat je een aansluiting of kabeltje nodig hebt.

Hoe werkt bluetooth?

Bluetooth werkt door middel van een radioverbinding. Via die verbinding komt er een klein netwerk tot stand. Op dit netwerk kun je apparaten verbinden. Dit kunnen er soms meer dan twee zijn. Eén apparaat is de verzender, en de andere apparaten zijn de ontvangers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je telefoon die muziek zendt naar je draadloze speakers via bluetooth. Of je laptop die via bluetooth een document naar je printer zendt.

Bluetooth inschakelen: zo doe je dat

Wil je twee of meer apparaten met elkaar verbinden? Dan schakel je op deze apparaten de bluetooth-functie in. Dat kan op verschillende manieren. Op een speaker, printer of koptelefoon vind je vaak een bluetooth-knopje. Dit houd je ingedrukt, zodat dit apparaat verbinding kan zoeken met een zendend apparaat. Wil je bluetooth inschakelen op je mobiel? Dan moet je hiervoor de instellingen induiken.

Bluetooth inschakelen op je Android telefoon

Heb je een Xiaomi of OPPO telefoon? Dit is hoe je je telefoon kunt verbinden met bluetooth:

  • Swipe omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
  • Klik op het bluetooth-icoon.
  • Selecteer het apparaat waarmee je wilt verbinden.

Wil je de verbinding met bluetooth weer verbreken? Swipe dan opnieuw omlaag vanuit de bovenkant van het scherm en klik opnieuw op het bluetooth-icoon. Bluetooth is nu uitgeschakeld.

Bluetooth inschakelen op je iPhone

Heb je een telefoon van Apple? Dan kun je je iPhone zo verbinden met bluetooth:

  • Open de Instellingen app.
  • Klik op ‘Bluetooth’.
  • Schakel bluetooth in door de schuifknop op groen te zetten.
  • Selecteer het apparaat waarmee je wilt verbinden.

Wil je het bluetooth-accessoire loskoppelen? Klik dan op de infoknop achter het apparaat waarmee je verbonden bent, en klik op ‘Vergeet dit apparaat’. Wil je je bluetooth uitschakelen? Zet de schuifknop dan weer op grijs.

Voordelen van bluetooth

Het gebruiken van bluetooth heeft meerdere voordelen. Niet alleen is bluetooth fijn omdat het draadloos is, het is ook nog eens een veilige en makkelijke manier om apparaten met elkaar te verbinden. Ik vertel je wat alle voordelen van bluetooth zijn.

Draadloos verbinden

Verbind je je apparaten via bluetooth? Dan heb je geen kabels of draden nodig. Fijn, want zo kunnen ze ook niet in de weg zitten.

Veilig en betrouwbaar

Bluetooth werkt alleen op korte afstand. Je moet daarnaast verbindingen goedkeuren die geen onderdeel zijn van je eigen netwerk. Hierdoor is verbinden met bluetooth relatief betrouwbaar.

Meerdere apparaten verbinden

Een andere pre van verbinden via bluetooth, is dat je tot acht apparaten met een bluetooth-netwerk kunt verbinden. Wil je een surround sound creëren? Dan kun je met bluetooth zeven speakers verbinden met je telefoon.

Nadelen van bluetooth

Er zitten ook een paar haken en ogen aan het gebruiken van bluetooth.

Batterij gaat snel leeg

Apparaten die verbonden zijn met bluetooth slurpen energie. Ook als ze draadloos zijn. Is je telefoon de hele dag verbonden met bluetooth? Dan kan het zo zijn dat de batterij sneller leeg gaat dan normaal.

Klein bereik

Een bluetooth-netwerk werkt binnen een straal van ongeveer 10 meter. Loop je even de tuin in met je telefoon? Dan is de draadloze verbinding met je speakers in huis al snel verbroken.

Makkelijk te vinden

Als je bluetooth aanstaat, is je apparaat ook te vinden voor anderen in de omgeving. Dit kan gevaarlijk zijn als er hackers in de buurt zijn. Zo kunnen zij namelijk zien welke apparaten er in de buurt zijn die ze kunnen aanvallen.Keur daarom nooit zomaar een bluetoothverbinding goed.

Bluetooth werkt niet, wat nu?

Lukt het niet om een bluetooth-netwerk te creëren met je mobiel? Vaak helpt het om je telefoon opnieuw op te starten of je mobiel te resetten. Zo zet je je telefoon terug naar de fabrieksinstellingen en worden eerdere instellingen verwijderd. Zo voelt je telefoon meteen weer als nieuw. Heb je een nieuwe telefoon? Kies dan een Sim Only abonnement bij mij uit dat goed bij je past en ga snel aan de slag met bluetooth.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Apps overzetten naar je nieuwe telefoon

Heb je een nieuwe telefoon? Leer hoe je eenvoudig je apps overzet van je oude naar je nieuwe telefoon. Zo kun je snel weer aan de slag.

Wat is Quick Share en hoe gebruik je het?

Wil je snel en zonder kwaliteitsverlies bestanden delen vanaf je Samsung telefoon? Ontdek hoe Quick Share werkt en hoe je het aan- en uitzet. Lees verder voor alle details.

Zo kun je apps verwijderen van je telefoon

Wil je je telefoon opruimen en overzichtelijker maken? Dan kun je de apps die je niet meer gebruikt verwijderen.

Bij mij krijg je nu standaard 5G

Bij mij krijg je standaard 5G. Lees hier alles over de voordelen van 5G, hoe je het instelt en welke telefoons het ondersteunen. Ontdek de snelheid van 5G.

Voicemail beluisteren: zo werkt het en dit kan je nog meer

Ik vertel je alles over je voicemail en hoe je de instellingen kan wijzigen.