Dit is hoe een VPN verbinding werkt
Ben bewust 26 juli 2022 2 min. leestijd

Wat is VPN en wat zijn de voordelen?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ben je buiten Europa en wil je toch graag die ene Nederlandse serie kijken? Of wil je je online privacy extra goed beschermen? Dan is een VPN wat voor jou. Wat dat inhoudt? Ik praat je bij.

Wat is VPN en hoe werkt het?

VPN is een versleutelde, beveiligde verbinding tussen internet en het apparaat dat je gebruikt. Bijvoorbeeld je telefoon of computer. Je kunt dankzij een VPN internetten via een ander IP-adres. Dit is moeilijker tot jou te herleiden en daarom ideaal om online anoniemer te zijn. VPN staat voor ‘Virtual Private Network’ ofwel virtueel privénetwerk.

3 redenen om een VPN verbinding te gebruiken

Internetten met een VPN verbinding heeft meerdere voordelen. Nieuwsgierig wat er zo fijn aan is? Ik zet drie belangrijke redenen voor je op een rij.

Reden 1: Anoniem internetten

Een VPN verbergt je locatie en IP-adres. Het gevolg? Je bent moeilijker traceerbaar. Zo kun je anoniemer internetten. En dat is veiliger, want je betalingsgegevens, gebruikersnamen, wachtwoorden en andere gevoelige informatie zijn hierdoor beter beveiligd.

Reden 2: Veiliger openbare wifi-netwerken gebruiken

Een VPN versleutelt alle gegevens die je verzendt of ontvangt. Ben je verbonden met het openbare wifi-netwerk van je favoriete koffietentje? De VPN zorgt dat de data die je zendt en ontvangt toch goed beveiligd is. Fijn, want zo kun je toch veilig online bankieren.

Reden 3: Geografische blokkades omzeilen

Je kent het misschien wel. Je bent in het buitenland en wil je favoriete programma terugkijken. Maar dat kan niet, omdat het op die locatie niet beschikbaar is. Wil je dit probleem omzeilen? Met een VPN lijkt het net alsof je wel in Nederland bent. Zo kun je dat programma waarschijnlijk wel terugkijken.

3 goede VPN-apps

Op je telefoon kun je een VPN-app gebruiken. Een VPN installeren is hiermee erg eenvoudig. Ik neem drie goede apps met je door.

Goed om te weten: een betrouwbare VPN-app kost vrijwel altijd geld. Dit komt omdat ze vaak meerdere servers over de hele wereld hebben staan. En dat kost geld.

Surfshark

Wil je een VPN-app zonder al te veel poespas? Met Surfshark surf je razendsnel én veilig het hele internet over. Zo bescherm je je privégegevens, ook als je openbare wifi gebruikt.

Een abonnement voor twee jaar kost € 2,27 per maand.

App image
Surfshark: Secure VPN service
Rating starRating starRating starRating starRating star

Secure unlimited devices thanks to a fast VPN, Antivirus, & Alternative ID!

Download deze app hier

NordVPN

Misschien wel één van de bekendste VPN-apps is NordVPN. Met één druk op de knop schakel je dankzij deze app over naar een privéverbinding. En wil je een Nederlandse serie kijken terwijl je in Amerika zit, of juist andersom? Ook dat kan.

Een abonnement voor twee jaar kost € 2,99 per maand.

App image
NordVPN: VPN Snel en Onbeperkt
Rating starRating starRating starRating starRating star

Geniet van ultieme online privacy en beveiliging met NordVPN voor Android.

Download deze app hier

ExpressVPN

Verbinden met meer dan drieduizend VPN servers in 94 verschillende landen? En de app ook nog eens gebruiken op je tablet of smart-tv? Dat kan met ExpressVPN. Zo kijk je elke film of serie waar je maar wilt en bescherm je je online privacy.

De app heeft een gratis proefperiode van dertig dagen. Ga je voor een jaarabonnement? Dat kost € 8,32 per maand.

App image
ExpressVPN: snelle veilige VPN
Rating starRating starRating starRating starRating star

Verander je IP-adres en verbind privé met servers in 94 landen

Download deze app hier

Veilig internetten op je telefoon

Ben je er klaar voor om anoniem te surfen? Download een VPN-app, en dan ben je met een telefoonabonnement of Sim Only bij mij veilig en anoniem online. Of je nou een iPhone 12 of Xiaomi Redmi Note 11 hebt.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Locatie delen WhatsApp: zo doe je dat

Wil je je locatie delen via WhatsApp? In dit blog leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet op je iPhone of Android telefoon. Zo weet iedereen waar je bent en wanneer je aankomt.

Hoe kun je een telefoonnummer zoeken?

Wil je weten wie je belt? In dit blog leg ik uit hoe je een telefoonnummer opzoekt.

Uitgelegd: de pincode van je simkaart wijzigen

Hoe wijzig je de pincode van je simkaart? Ik leg het je uit voor iPhone en Android telefoons.

Je Instagram account deactiveren doe je zo

Ik vertel je hoe je je Instagram account tijdelijk kunt deactiveren.

Locatie delen: hoe doe je dat?

Weten waar je vrienden zijn of je locatie delen, zodat mensen weten dat je veilig bent? Ik vertel je hoe je dat doet met je telefoon.