opslag in de cloud
Ben op de hoogte 02 december 2021 3 min. leestijd

Alles over opslag in de cloud

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Foto’s, video’s en andere documenten kun je opslaan in de cloud. Wat is ‘de cloud’ precies en hoe werkt dat? In dit artikel vertel ik je alles over opslag in de cloud en waarom het wanneer handig is.

Wat is cloudopslag? 

Opslag in de cloud is persoonlijke opslagruimte op het internet waar alleen jij toegang tot hebt. Deze opslag wordt beveiligd en beheerd door een clouddienst. Zo kan niemand anders bij je persoonlijke bestanden. In de cloud kun je persoonlijke bestanden opslaan, zoals foto’s, tekstdocument en WhatsApp-gesprekken. 

Cloud betekent letterlijk ‘wolk’. Het idee is dat je bestanden opslaat in de wolk. Die wolk is altijd én overal bereikbaar. Mits je online bent. Bestanden die je via je telefoon opslaat in de cloud, kun je zo ook makkelijk openen op bijvoorbeeld je tablet of laptop. Dat doe je door in te loggen bij je clouddienst. Zo ben je niet afhankelijk van het apparaat waar je ze hebt opgeslagen. Als jij je foto’s of Word-document alleen opslaat op je laptop, kun je die alleen openen vanaf dát apparaat.

Hoe werkt opslag in de cloud? 

Het verschilt per clouddienst hoe je bestanden opslaat. Maar vaak is dit heel simpel. Vanaf je apparaat upload je bestanden via een app of website naar de cloud. Daarna kun je ze overal openen. Thuis, in de trein of op vakantie. Gewoon door in te loggen op de clouddienst met je persoonlijke account. Bonustip: zorg dat je telefoon met wifi is verbonden als je gaat uploaden naar de cloud. Zo bespaar je weer op je internetbundel

Is opslag in de cloud veilig? 

Het opslaan van je bestanden in de cloud is veilig. Hoe dat komt? Bestanden worden vaak versleuteld opgeslagen in de cloud. Dit betekent dat alleen jij de inhoud van de opslag in de cloud kunt zien. Het is hier wel belangrijk om dit zelf goed te beveiligen met tweestapsverificatie. Daarmee bevestig je je inlog met een code die alleen jij weet. Zo weet je helemaal zeker dat niemand bij je bestanden kan.

opslag in de cloud diensten

Welke diensten zijn er voor opslag in de cloud? 

Er zijn veel clouddiensten die je bestanden veilig bewaren. Deze clouddiensten zijn goed, maar hebben soms wel beperkingen. Zo is iCloud de bekende clouddienst van Apple, maar is hij minder geschikt voor andere besturingssystemen.

  • iCloud
  • Microsoft OneDrive
  • SpiderOak
  • pCloud
  • Box
  • Dropbox
  • Mega
  • Google Drive
  • Mediafire
  • Sync.com
  • Stack

Wat kost opslag in de cloud? 

Eerst het goede nieuws. Bij veel clouddiensten krijg je vaak wat gratis GB’s. Wil je meer opslag? Dan betaal je daar voor. Dat kan met een maandelijks opzegbaar abonnement. Die abonnementen verschillen qua prijzen en aanbod. Zo biedt pCloud 2 TB aan online opslagruimte voor € 7,99 per maand. iCloud doet hetzelfde voor € 9,99 per maand. Bij Google Drive betaal je € 19,99 voor 2 TB en Microsoft OneDrive rekent € 9,99 voor 1 TB.

Het is goed om uit te zoeken welke clouddienst het best bij je past. Niet alleen de prijs is bepalend. Gemak is ook een belangrijk gegeven. Zo werkt iCloud heel fijn voor Apple telefoons, zoals een iPhone SE. Datzelfde geldt voor Google Drive in combinatie met een Android telefoon. Of Windows apparaten gecombineerd met OneDrive.

Handig als back-up 

Opslag in de cloud heeft veel voordelen. Het is ook een handige manier om een back-up te maken van je bestanden, zoals alle foto’s, gesprekken en andere documenten. Stel: je telefoon gaat per ongeluk stuk, dan raak je geen memorabele foto’s kwijt. Die staan dan altijd nog keurig in de cloud. Op die manier kun je alle bestanden ook weer eenvoudig op je volgende telefoon bereiken. Handig, toch? 

In de cloud met je favoriete telefoon

Zoek je een nieuwe telefoon of wil je een nieuw abonnement dat maandelijks opzegbaar is? Bekijk dan welke telefoonabonnementen ik voor je heb. Zo werk jij straks misschien wel in de cloud met een gloednieuwe telefoon.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Apps overzetten naar je nieuwe telefoon

Heb je een nieuwe telefoon? Leer hoe je eenvoudig je apps overzet van je oude naar je nieuwe telefoon. Zo kun je snel weer aan de slag.

Wat is Quick Share en hoe gebruik je het?

Wil je snel en zonder kwaliteitsverlies bestanden delen vanaf je Samsung telefoon? Ontdek hoe Quick Share werkt en hoe je het aan- en uitzet. Lees verder voor alle details.

Zo kun je apps verwijderen van je telefoon

Wil je je telefoon opruimen en overzichtelijker maken? Dan kun je de apps die je niet meer gebruikt verwijderen.

Bij mij krijg je nu standaard 5G

Bij mij krijg je standaard 5G. Lees hier alles over de voordelen van 5G, hoe je het instelt en welke telefoons het ondersteunen. Ontdek de snelheid van 5G.

Voicemail beluisteren: zo werkt het en dit kan je nog meer

Ik vertel je alles over je voicemail en hoe je de instellingen kan wijzigen.