kleine smartphone
Ben benieuwd 28 juni 2024 5 min. leestijd

De beste kleine smartphone voor jou in 2024

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Telefoons worden steeds groter. Maar niet iedereen is daar blij mee. Wil je een kleine smartphone die je makkelijk met één hand bedient? En die zonder moeite in je broekzak past? Ik geef toe: ze worden steeds zeldzamer. Maar gelukkig heb ik een paar keuzes voor je. Lees verder en ontdek welke kleine smartphones er nog zijn.

Wat maakt een smartphone klein?

Een smartphone is klein als hij minder dan 150 millimeter hoog is. Zulke kleine smartphones vind je steeds minder makkelijk. Elk jaar worden telefoons een stukje groter. Maar er zijn nog steeds goede opties voor wie een compacte telefoon zoekt.

kleine smartphone 2024

Is een kleine smartphone iets voor jou?

Je kiest een kleine smartphone voor het gemak. Je bedient hem makkelijk met één hand. En je stopt hem zonder moeite in je broekzak. Heb je niet het grootste scherm nodig? Omdat je niet veel streamt of geen spelletjes speelt? Dan is een kleine smartphone perfect voor jou. Gebruik je je telefoon vooral om te bellen of te appen? Dan past een kleine telefoon zeker bij jou.

iPhone 15

De iPhone 15 is één van de beste kleine telefoons die je nu kunt kopen. Hij is 147,6 millimeter hoog, 71,6 millimeter breed en 7,8 millimeter dun. En hij weegt maar 171 gram. Je kunt hem makkelijk met één hand bedienen. De iPhone 15 heeft een Super Retina XDR OLED scherm met een resolutie van 2556 bij 1179 pixels. Daarmee zie je alle details in de video’s die je kijkt.

De iPhone 15 is klein, maar ook heel krachtig. De Apple A16 Bionic processor kan elke app aan. Ook weet je zeker dat je jaren nieuwe iOS updates ontvangt. De telefoon heeft 6 GB werkgeheugen. Dat is minder dan bij de meeste Android telefoons. Maar daar merk je niet veel van. De telefoons van Apple zijn zo gemaakt dat de hardware perfect aansluit op de software. Ook met deze telefoon schakel je daarom snel tussen apps.

Met de iPhone 15 maak je mooie foto’s. Dat komt door de 48-megapixel hoofdcamera. Zo is elke foto raak. Met de 12-megapixel ultragroothoekcamera maak je een panorama- of groepsfoto.

Samsung Galaxy S24

Liever een kleine Samsung telefoon? Dan is de Samsung Galaxy S24 een goede keuze. Deze telefoon is 147 bij 70,6 millimeter groot en 7,6 millimeter dik. Hij past goed in je broekzak. De Samsung Galaxy S24 heeft een 6,2 inch Dynamic LTPO AMOLED scherm met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Het LTPO scherm zorgt ervoor dat de telefoon minder snel warm wordt. Daardoor is het comfortabeler om in je hand te houden wanneer je een tijd spellen speelt.

Je hebt met deze telefoon een scherm dat altijd aanstaat en een maximale verversingssnelheid van 120 Hz heeft. Daardoor mis je geen bericht, scrol je soepel en reageert de telefoon meteen op je aanrakingen. Ook is deze kleine telefoon krachtig met 8 GB werkgeheugen en een processor met een maximale rekenkracht van 3,2 GHz.

De Samsung Galaxy S24 heeft Galaxy AI. Deze ingebouwde kunstmatige intelligentie helpt vooral bij het maken van foto’s. In het donker helpt de AI om meer licht op te vangen, zodat je foto mooier wordt. Bij het maken van groepsfoto’s maak je een paar foto’s achter elkaar. De AI kan dan gezichten combineren. Wanneer op de perfecte foto iemand wegkijkt, pakt de AI dat op en plakt hij het zicht van een goede foto erop.

Maar ook zonder Galaxy AI maak je mooie foto’s. De Samsung Galaxy S24 heeft een camerasysteem met drie lenzen aan de achterkant. Een 50-megapixel hoofdcamera om snel een mooie foto te maken. Voor het maken van een groepsfoto is er een 12-megapixel ultragroothoekcamera. Er is ook nog een 10-megapixel telelenscamera. Daarmee zoom je tot drie keer in zonder kwaliteitsverlies.

iPhone SE

Wil je echt een kleine en goede telefoon? Dan is de iPhone SE iets voor jou. Deze kleine iPhone is gebaseerd op het klassieke iPhone ontwerp. Dat betekent dat je een speciale thuisknop hebt. Met Touch ID kun je je telefoon met je vingerafdruk ontgrendelen.

De iPhone SE is 138,4 bij 67,3 millimeter groot. Ook is de telefoon maar 7,3 millimeter dik. Zo heb je een kleine telefoon die je makkelijk meeneemt. En je kunt de telefoon jaren gebruiken. Dat komt door de Apple A15 Bionic processor. Deze is niet alleen krachtig, maar wordt ook nog jaren voorzien van nieuwe iOS updates.

Ook maak je met de iPhone SE goede foto’s. De 12-megapixel hoofdcamera werkt heel goed samen met de software van de iPhone. Zo zijn je foto’s scherp en kleurrijk, ook als het een beetje begint te schemeren.

iPhone
SE

De iPhone SE is de allerkleinste telefoon die ik heb. Met het klassieke Apple ontwerp past hij makkelijk in je broekzak.

Apple iPhone SE 64GB Zwart
vanaf € 28,00/mnd

Samsung Galaxy S23

De Samsung Galaxy S23 lijkt veel op de Samsung Galaxy S24. Het grote verschil tussen de twee telefoons is dat de S24 gebruikmaakt van Galaxy AI. Dat heeft de S23 niet. Maar deze telefoon is wel goedkoper. En hij is klein.

De Samsung Galaxy S23 heeft een 6,1 inch scherm met een afmeting van 146,3 bij 70,9 millimeter. Ook is hij maar 7,6 millimeter dik. Past altijd goed in je broekzak.

Het camerasysteem van de Samsung Galaxy S23 is identiek aan die van de Samsung Galaxy S24. Je hebt een 50-megapixel hoofdcamera. Daarmee maak je snel een mooie foto. Voor je groepsfoto’s en panoramafoto’s is er de 12-megapixel ultragroothoekcamera. De S23 heeft tot slot een 10-megapixel telelens. Daarmee zoom je tot drie keer in zonder kwaliteitsverlies.

Samsung
Galaxy S23

De Samsung Galaxy S23 is snel en compact. Met de hoofdcamera en de telelens maak je makkelijk een mooie foto.

Samsung Galaxy S23 Zwart Samsung Galaxy S23 Groen
vanaf € 35,00/mnd

iPhone 14

Het zijn vooral Samsung en Apple die nog redelijk kleine telefoons maken. De laatste kleine smartphone is de iPhone 14. Deze heeft een afmeting van 146,7 bij 71,5 millimeter. De telefoon is 7,8 millimeter dik.

De iPhone 14 heeft een 6,1 inch Super Retina OLED scherm. Klein, maar je ziet alle details. Van de mooie foto die je hebt gemaakt tot de indrukwekkende film die je onderweg kijkt. Met dit scherm zie je alles.

De iPhone 14 is klein maar wel krachtig. Dat komt door de Apple A15 Bionic processor, die ook in veel andere telefoons van Apple zit. Daarmee starten apps snel op en gaat de iPhone 14 jaren mee. Foto’s maak je met de 12-megapixel hoofdcamera. Minder megapixels dan de andere telefoons. Maar door de goede samenwerking tussen hardware en software maak je hier nog altijd hele goede foto’s mee. De iPhone 14 heeft ook nog een 12-megapixel ultragroothoekcamera.

Meer weten?

Je kunt bij mij een smartphone met een klein scherm kopen met goedkoop abonnement. Wil je toch een grotere telefoon met een groter scherm? Geen probleem. Die heb ik ook voor je. Jij bepaalt.

TIP: Op zoek naar een goedkope smartphone? Bekijk hier mijn beste goedkope mobiele telefoons.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vergelijking: OPPO 11F vs OPPO A79

In dit blog vergelijk ik de OPPO 11F en OPPO A79. Ontdek welke telefoon het beste bij je past. Lees verder voor een gedetailleerde vergelijking.

Vijf goede dual sim telefoons

Wil je met twee nummers bereikbaar zijn op één telefoon? Ontdek de voordelen van een dual sim telefoon. Ik zet vijf goede dual sim smartphones op een rij.

Vergelijking: Samsung Galaxy S24 vs Galaxy S23

Ontdek het verschil tussen deze twee krachtige Samsung telefoons.

De beste goedkope mobiel voor 2024

Zoek je een goedkope mobiel die toch goed presteert? In dit blog bespreek ik de vijf beste goedkope telefoons voor 2024. Zo maak je een slimme keuze en bespaar je geld.

Samsung telefoons vergelijken: de zes beste

Van de Samsung Galaxy S24 tot en met de Samsung Galaxy A15: welke past bij je?