roaming internet in het buitenland
Ben bewust 01 september 2021 3 min. leestijd

Alles over roaming en internet in het buitenland

Deel dit artikel

Wat een fijn vooruitzicht: de zomer komt eraan! Lange avonden, aangename temperaturen en als kers op de taart voor veel mensen een extra lange vakantie. Ga jij dit jaar naar het buitenland? Dan is dit een goed moment dat ik je bijpraat over roaming. Want: hoe zat het ook alweer met internet in het buitenland?

Wat is roaming?

Roaming is het gebruiken van een ander mobiel netwerk dan dat van je provider. Dit gebeurt als je in het buitenland je telefoon gebruikt. Daar is je Nederlandse mobiele netwerk niet beschikbaar. Om toch bereikbaar te zijn, maakt je telefoon dan verbinding met een lokaal netwerk. Dat wordt roaming genoemd.

Geen roaming in de EU en wat andere landen

Tot een paar jaar terug kostte roaming in andere Europese landen geld. Je betaalde dan een hoger buitenlandtarief als je belde, sms’te of mobiel internet gebruikte. Sinds 2017 zijn de kosten voor roaming in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Groot-Brittannië afgeschaft. Dit betekent dat jij daar de vertrouwde bundels van jouw mobiele abonnement gewoon kunt gebruiken.

Bellen van Nederland naar het buitenland kost geld

Vanuit andere Europese landen kun je naar Nederland bellen met de minuten uit je bundel. Omgekeerd zit het anders. Dat zit zo: wanneer je vanuit het buitenland naar Nederland belt is er sprake van roaming. Vanuit Nederland naar het buitenland bellen is dat niet. Het kost 23 cent per minuut om naar een ander Europees land te bellen. In mijn tarievenoverzicht zie je ook wat het kost om naar niet-Europese landen te bellen.

Belangrijk: dataroaming aanzetten

Vroeger zette je mobiel internet misschien meteen uit op het moment dat je Nederland verliet. Nu hoeft dat niet meer. Lukt het niet om in het buitenland mobiel te internetten? Dat kan. Waarschijnlijk staat dataroaming uitgeschakeld. Ik leg je uit hoe je het aanzet.

internet in het buitenland roaming

Dataroaming aanzetten op een Android-telefoon:

  • Ga naar het instellingenmenu van je smartphone.
  • Tik op ‘Verbindingen’.
  • Druk op ‘Mobiele netwerken’.
  • Naast ‘Roaming’ staat een slider. Schuif deze naar rechts.

Er zijn veel verschillende Android-versies. Het kan daarom zo zijn dat het op jouw telefoon nét iets anders werkt.

Zo zet je dataroaming aan op een iPhone:

  • Open de ‘Instellingen’-app van je telefoon.
  • Ga naar ‘Mobiel netwerk’.
  • Druk op ‘Opties mobiele data’.
  • Naast ‘Dataroaming’ staat een slider. Schuif die naar rechts.

Lukt het ook daarna niet om mobiel te internetten? Kijk dan of je telefoon verbinding heeft met een mobiel netwerk. In sommige landen is er geen landelijke dekking of is het bereik minder goed. Het kan dan zo zijn dat je telefoon geen verbinding kan maken met een lokaal netwerk.

Hoe zit het met roaming buiten Europa?

Binnen Europa kun je met een gerust hart je telefoon gebruiken. Je belt met de minuten uit je belbundel en internet met de MB’s uit de internetbundel van bijvoorbeeld je Sim Only abonnement. Buiten de EU en de andere genoemde landen zit het anders. Daar kun je je bundels niet gebruiken en betaal je het buitenlandtarief.

Dit buitenlandtarief kan per land verschillen. Ga je buiten Europa op vakantie en ben je van plan je telefoon te gebruiken? Je kunt hier mijn buitenlandtarieven per land bekijken. De kosten die je maakt, worden opgeteld bij je telefoonrekening. Let goed op je bel- en internetverbruik. Zo kost het verbruiken van een MB in de Verenigde Staten al € 2.50. Deze kosten kunnen snel oplopen. Daarom hanteer ik een limiet van € 60. Ik hou je per sms op de hoogte en zet je internet uit zodra je de limiet bereikt. Het is aan jou of je deze blokkade opheft.

Gebruik het eerlijk

Binnen Europa hoef je je geen zorgen te maken om dit soort hoge kosten. Wel zijn er regels voor eerlijk gebruik. Het in het buitenland gebruiken van je Nederlandse bundels is bedoeld voor vakantiegangers. Niet wanneer je vaker in het buitenland bent dan thuis. Als vakantieganger hoef je je daar allemaal geen zorgen om te maken. Geniet van je vrije tijd en gebruik zorgeloos je vertrouwde Nederlandse bundels.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is malware?

Ik leg je uit wat malware precies is en hoe je je ertegen kan beschermen.

Hoe bel je anoniem met een Samsung en iPhone?

Ik leg je uit hoe je zonder nummerherkenning kunt bellen.

Locatie delen WhatsApp: zo doe je dat

Wil je je locatie delen via WhatsApp? In dit blog leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet op je iPhone of Android telefoon. Zo weet iedereen waar je bent en wanneer je aankomt.

Hoe kun je een telefoonnummer zoeken?

Wil je weten wie je belt? In dit blog leg ik uit hoe je een telefoonnummer opzoekt.

Uitgelegd: de pincode van je simkaart wijzigen

Hoe wijzig je de pincode van je simkaart? Ik leg het je uit voor iPhone en Android telefoons.