Hoe laad je een telefoon het snelste op_
Ben op de hoogte 21 oktober 2016 2 min. leestijd

Hoe laad je een telefoon het snelste op?

Deel dit artikel

Veel mensen zijn bang dat een niet-officiële oplader schade kan veroorzaken aan hun telefoon. Hoewel de kans op schade klein is zit er nog een ander verschil in de opladers, namelijk hoe snel ze je telefoon naar 100% opgeladen krijgen.

Wat bepaalt de snelheid?                                               

Voor iedereen die, net zoals ik, niet altijd even goed heeft opgelet bij de technieklessen op school hierbij een opfriscursus. Als je op internet zoekt kom je al snel mooie vergelijkingen tegen die de verschillen tussen voltage, ampères en wattage aangeven. Hierbij een overzichtje:

Waarom is het handig om dit te weten? Op elke oplader staan de voltage en ampères aangegeven. Waarbij 5V de standaard is voor de voltage en de ampères behoorlijk verschillen. Zo zal je bij een tabletoplader altijd 2 ampère zien staan terwijl veel telefoons en smartwatches opladers met 0,5 ampère meekrijgen. Wil je dus zo snel mogelijk je telefoon weer vol hebben, kan je het beste een oplader met 2 ampère gebruiken (let hierbij wel op dat je kijkt naar de “output” niet “input”). Ditzelfde geldt voor als je aan het opladen bent met een powerbank. Heb je meer dan één usbpoort op je powerbank zitten, dan is de kans aanwezig dat de ene poort 1 ampère levert en de andere 2.

Officiële oplader of toch van een andere maker?

Online kan je veel horror verhalen vinden over de effecten van nep-opladers en met ontploffingen van de Samsung Note 7 batterij wordt het steeds minder aantrekkelijk om een oplader van een paar euro te gebruiken. Dit bekent niet dat goedkope opladers per definitie slecht zijn, maar met je officiële oplader gaat het in ieder geval nooit mis. Ben je nog aan het twijfelen of je een echte of een neppe wil kopen? Dan is hier een reden om de officiële te kopen. Tegenwoordig worden de meeste nieuwe telefoons geleverd met een snellaadfunctie waardoor je meestal met 30 minuten 50-80% van de telefoon kan opladen. Dit werkt dan alleen met de officiële oplader van de telefoon en niet met andere opladers. Onder anderen Samsung, LG, Motorola en HTC maken hier gebruik van. Hoe dit werkt is dat je telefoon herkent dat hij een “veilige” oplader van het eigen merk gebruikt en laat meer ampères door dan dat hij zou doen met een onofficiële lader. Met meer stroom, laadt je telefoon sneller op tot ongeveer 60% van de accu. Daarna wordt het steeds moeilijk om de stroom onder de accucellen te verdelen waardoor je die hoge snelheid niet meer haalt. Je kunt ook draadloos opladen, maar dat gaat vaak minder snel.

Is snelladen slecht voor je telefoon?

Het korte antwoord is ja, doordat je meer stroom door de telefoon stuurt wordt de telefoon heter dan met lagere ampères. Die hitte zorgt ervoor dat je accu, op lange termijn, minder goed functioneert, oftewel sneller “slijt”. Of dit echt slechter is dan op een andere manier opladen is de vraag want waarschijnlijk laat je nu je telefoon heel de nacht aan de oplader hangen, wat waarschijnlijk een stuk slechter is dan je telefoon kort maar krachtig opladen. Daarom laad ik mijn telefoon overdag op met de originele oplader met 2 amperes en ’s nachts met een “neppe” oplader met 0,5 amperes, hoe laad jij je telefoon op?

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bedankt voor alle lieve woorden!

Wie schreef jij dit jaar een gratis kerstkaart?

Zo werkt een AirTag.

Hier lees je alles over de AirTag en hoe het precies werkt.

Alles over eSIM

Ik vertel je alles wat je moet weten over eSIM.

Een app-icoon veranderen op iPhone doe je zo

Ik vertel je hoe je app-icoontjes verandert op je iPhone.

Ontdek de Alle documenthulpmiddelen app.

Ik vertel je wat je allemaal met de Alle documenthulpmiddelen app kan.